Αρχές Νοεμβρίου η απάντηση του Κινέζου επενδυτή για το παλαιό αεροδρόμιο

16:22 23/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα πρέπει η κινεζική εταιρεία Far Eastern Phoenix να δώσει την τελική της απάντηση για την επένδυση στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας με χρονικό ορίζοντα τα 19 χρόνια, ενώ την ίδια ώρα διαφαίνεται ότι το ενδεχόμενο επένδυσης για διάστημα 50 χρόνων δεν είναι εφικτό.

Σε έκθεση της ad hoc επιτροπής που συστάθηκε για το θέμα της κινεζικής επένδυσης και τις διαδικασίες

που ακολουθήθηκαν, καταγράφεται ότι η πρόταση του επενδυτή όπως αρχικά κατατέθηκε με την εκδήλωση ενδιαφέροντος, «δεν έχει την αναγκαία σοβαρότητα».

Η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής συνέχισε σήμερα τη συζήτηση του θέματος στη βάση της έκθεσης της Γενικής Λογίστριας. Η συνεδρίαση έγινε σήμερα παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών.

Η Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου μιλώντας στο πλαίσιο της συνεδρίας της Επιτροπής είπε ότι η πρόταση του επενδυτή είναι προβληματική, προσθέτοντας ότι «η ad hoc επιτροπή κρίνει ότι δημιουργείται πρόβλημα σοβαρότητας».

Βουλευτές έθεσαν θέμα ότι η έκθεση είναι προκατειλημμένη, λέγοντας ότι δημιουργούνται ερωτήματα για τις αναφορές περί στρέβλωσης της αγοράς λόγω των κινεζικών προϊόντων, περί προϊόντων μαϊμού και περί δημιουργίας γκέτο με την κάθοδο χιλιάδων Κινέζων.

Μίλησαν επίσης για επιλεκτικές διαρροές στο Τύπο με στόχο να σκοτωθεί η επένδυση.
Επί αυτού του σημείου, μέλος της επιτροπής που κατέληξε στην έκθεση, σημείωσε ότι έγινε αναφορά σε  προϊόντα μαϊμού καθώς υπήρξε παρόμοιο περιστατικό σε κινεζική έκθεση στο Ντουμπάϊ, ενώ έθεσε και θέμα για την οικονομική επιφάνεια της εταιρείας, το μετοχικό της κεφάλαιο και το γεγονός ότι δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει τραπεζικές εξασφαλίσεις.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών Ευθύμιος Φλουρέντζου ανέφερε ότι υπάρχει γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας για το θέμα της σύμβασης παραχώρησης ή ενοικίασης και αυτό θα μελετηθεί όταν υποβληθεί επίσημο αίτημα για επένδυση 19 χρόνων.

Είπε ακόμη ότι θα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για την πορεία του θέματος και ότι προς τούτο θα συνταχθεί και σημείωμα με παραλήπτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Από πλευράς της διαχειρίστριας εταιρείας των αεροδρομίων Hermes Airports τονίστηκε ότι με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την κινεζική εταιρεία, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Κίνα και διάφορες επαφές και «πειστήκαμε για την εταιρεία και ικανοποιηθήκαμε για τα οικονομικά της».Αναφέρθηκε ακόμη ότι η Hermes δεν έγινε κοινωνός της έκθεσης της ad hoc επιτροπής.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η παρέμβαση εκπροσώπου του CIPA (Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων), ο οποίος ανέφερε ότι τώρα γίνεται μια νεκροψία, ενώ θα έπρεπε να εξετάσουμε αν ο ασθενής μπορούσε να ζήσει. Είπε ακόμη ότι «αν εγώ ήμουν επενδυτής, δεν θα ξανακόντευα στην Κύπρο με αυτά που ακούω και τις διάφορες αμφισβητήσεις». Είπε ακόμη ότι είναι λυπηρό να δαπανώνται χρήματα για προσέλκυση επενδύσεων και στο τέλος να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Υπουργός Ευθύμιος Φλουρέντζου είπε ότι μετά την εξέταση του θέματος με τη βοήθεια της

Keywords
Τυχαία Θέματα