Αρχισε η αντεξέταση του Συνταγματάρχη Γιώργου Γεωργιάδη από τον Ευστάθιο Ευσταθίου

17:33 5/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Άρχισε σήμερα, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδρίασε στη Λάρνακα για την φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011, η αντεξέταση του 7ου μάρτυρα κατηγορίας Συνταγματάρχη Γιώργου Γεωργιάδη, από τον Ευστάθιο Ευσταθίου, συνήγορο υπεράσπισης του τέως Υπουργού Αμυνας Κώστα Παπακώστα και των τέως Διευθυντή και Υποδιευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Νικολάου και Πάμπο Χαραλάμπους.
Στις υποβολές του ο κ. Ευσταθίου ανέφερε στον κ. Γεωργιάδη ότι ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου όφειλε να επιθεωρήσει το φονικό φορτίο στο Μαρί για να διασφαλίσει την ασφάλεια τόσο των στρατιωτών και των ναυτών όσο και της ίδιας της ναυτικής βάσης.

Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι διαφωνεί και ανέφερε πως ουδέποτε το φορτίο επιθεωρήθηκε από τη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου επειδή το φορτίο δεν ανήκε στην Εθνική Φρουρά, ούτε στη ναυτική βάση, ούτε στο Υπουργείο Αμυνας.

Σε τοποθέτηση του κ. Ευσταθίου ότι ο μάρτυρας είχε αναλάβει την ευθύνη του φορτίου που είχε τοποθετηθεί στο Μαρί, ο μάρτυρας είπε «όχι», πρόσθεσε πως υπήρχε σχέδιο ασφάλειας και φρούρησης του φορτίου για αποφυγή δολιοφθοράς από τις 13/2/2009 και επανέλαβε ότι το φορτίο δεν ανήκε στην Εθνική Φρουρά.

Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε στο σημείο αυτό ότι τα όσα είπε ο μάρτυρας «αποτελεί τη μεγαλύτερη εγκληματική αμέλεια στην καριέρα μου. Επειδή δεν ήταν της Εθνικής Φρουράς το φορτίο έπρεπε να σκοτωθεί κόσμος» διερωτήθηκε.

Σε άλλη υποβολή του κ. Ευσταθίου ότι όσα ανέφερε περί υποτυπωδών γνώσεων του μάρτυρα για τα πυρομαχικά είναι ψέματα, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως από τα 25 χρόνια που υπηρέτησε από διάφορα πόστα την Εθνική Φρουρά μόνο τα 4 δηλαδή από το 1995 – 1999 είχε εμπλοκή με πυρομαχικά.

Σε ερώτηση του συνηγόρου, κατά πόσον θεώρησε ότι ήταν επικίνδυνος για τους φαντάρους ο τρόπος στοίβαξης του φορτίου στο Μαρί, ο μάρτυρας απάντησε θετικά και πρόσθεσε πως γι’ αυτό και ενήργησε ζητώντας την τοποθέτηση θερμομονωτικού υλικού και λήψης άλλων μέτρων αλλά η απάντηση που πήρε ήταν αρνητική.

Σε άλλη ερώτηση του κ. Ευσταθίου εάν ο μάρτυρας μερίμνησε από την ημέρα κατάσχεσης του φορτίου μέχρι και την ημέρα της φονικής έκρηξης, να κάνει όσα επέβαλαν οι κανονισμοί για αποθήκευση και συντήρηση των πυρομαχικών, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «σύμφωνα με όσα είχαν πει στην Εθνική Φρουρά περί προσωρινότητας και φύλαξης του φορτίου, τηρήθηκαν αυτά που έπρεπε να τηρηθούν».

Σε διάφορες ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης ο μάρτυρας απάντησε πως ουδέποτε ανοίχθηκε οποιοδήποτε εμπορευματοκιβώτιο χωρίς την παρουσία πυροτεχνουργού, πρόσθεσε ότι από τον Μάιο του 2009 όλοι οι αξιωματικοί γνώριζαν ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα για κατάλληλη φύλαξη του φορτίου και ανέφερε πως τους ενδείκτες επιθεωρήσεων τους είχε υπογράψει τόσο ο ίδιος όσο και ο πυροτεχνουργός που είχε ελέγξει τα εμπορευματοκιβώτια.

Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι οι κανόνες αποθήκευσης πυρομαχικών αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι πρέπει να κρατείται απόσταση 60-70 μέ

Keywords
Τυχαία Θέματα