Άρχισε στη Λεμεσό το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας

20:13 24/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Υπουργείο Υγείας θα βρίσκεται πάντα δίπλα στα άτομα με θαλασσαιμία, στους Συνδέσμους και τις Οργανώσεις τους, ανέφερε σήμερα η Υπουργός Υγείας Ανδρούλα Αγρότου, σε διάσκεψη Τύπου που προηγήθηκε της τελετής έναρξης του 3ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου, που οργανώνει η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας στη Λεμεσό.

Όπως είπε η κ. Αγρότου, έχοντας εργαστεί για πολλά χρόνια σε διάφορες θέσεις του Υπουργείου, αναγνωρίζει “ότι ο δυναμισμός, η θέληση και το πάθος των ανθρώπων

που διαχρονικά βρισκόταν στο συμβούλιο των συνδέσμων θαλασσαιμικών, έχουν κατορθώσει αυτό που παλαιότερα νομίζαμε ότι ήταν ακατόρθωτο”.

“Θα πρέπει να τους ευχαριστήσουμε αυτούς τους ανθρώπους από καρδιάς και τους εύχομαι ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο και επιτεύγματα και να τους διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Υγείας, σαν το αρμόδιο Υπουργείο, θα είναι πάντα δίπλα τους, όπως ήταν όλα αυτά τα χρόνια”, συμπλήρωσε η Υπουργός Υγείας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας Πάνος Εγγλέζου, ανέφερε πως η Κύπρος είναι μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που αναγνώρισε, από τη δεκαετία του 1960, την ύπαρξη του προβλήματος της θαλασσαιμία και την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της και σήμερα, θεωρείται ως μια χώρα με πρωτοπόρες ιδέες και στρατηγικές, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον αποτελεσματικό έλεγχο της θαλασσαιμίας.

“Μέσα από τα χρόνια έχει επιτευχθεί τεράστια πρόοδος στον ιατρικό και επιστημονικό τομέα και σήμερα μπορούμε με ασφάλεια να δώσουμε το μήνυμα ότι αυτά τα νοσήματα μπορούν να προληφθούν αποτελεσματικά, να διαγνωστούν έγκαιρα και με ακρίβεια και να αντιμετωπιστούν κατάλληλα”, συμπλήρωσε.

Σημείωσε δε ότι, ιδιαίτερα στην Κύπρο, οι θαλασσαιμικοί μας έχουν ενταχθεί πλέον στο κοινωνικό σύνολο σαν ισάξιοι πολίτες,  καθώς η ασθένεια έχει μετατραπεί από μια θανατηφόρο παιδιατρική ασθένεια, σε μια χρόνια πάθηση με ψηλά ποσοστά προσδόκιμου ζωής.

Το τριήμερο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Ομοσπονδίας, είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιφερειακά συνέδρια που έχει οργανώσει και σε αυτό λαμβάνουν μέρος πέραν των 700 σύνεδρων από 47 χώρες του κόσμου.

Στόχος του είναι η διάχυση νέας γνώσης και εμπειριών, η ανάδειξη νέων προβλημάτων και ανησυχιών στο χώρο αυτό και η παροχή στήριξης στην ιατρική κοινότητα και στους ασθενείς, για προώθηση εθνικών στρατηγικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα