Αβέρωφ Νεοφύτου: “Να είμαστε ρεαλιστές”

15:37 19/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Θετική, η οποία κινείται προς την σωστή κατεύθυνση «για καλυτέρευση της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης και του ευρωσυστήματος», χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου την απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης να δώσουν εντολή στο Eurogroup να υιοθετήσει μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2013 όλα τα απαραίτητα νομοθετικά μέτρα για τη σύσταση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΜΜ) των τραπεζών, υπό την αιγίδα της

Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ερωτηθείς στη Βουλή αναφορικά με την απόφαση, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν ήταν αρκετή η Ενιαία Νομισματική Πολιτική που χαραζόταν μέχρι σήμερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για ενίσχυση του κοινού νομίσματος, για ενίσχυση της Ευρωζώνης».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «πάρθηκε η απόφαση πριν από λίγους μήνες που έχει σχέση με τη δημοσιονομική πειθαρχία και συμφωνήθηκε πως μέσα από μια μεταβατική περίοδο όλες οι χώρες πρέπει να αλλάξουν Νομοθεσίες, ισοδύναμες με αλλαγή Συντάγματος για να επιτυγχάνουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς».

Δήλωσε ότι η απόφαση, που λήφθηκε τα ξημερώματα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης για την δημιουργία της Τραπεζικής Ένωσης στον χώρο της Ευρωζώνης αλλά και της κοινής εποπτείας και είναι μια σωστή απόφαση και μια θετικότατη εξέλιξη».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «αυτό όμως θα εφαρμοστεί με βάση τις αποφάσεις το 2013 και πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι και ρεαλιστές».

«Εμείς πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Τρόικα τα επόμενα εικοσιτετράωρα, άρα όταν έχεις να καταλήξεις τα επόμενα 24ωρα σε μια συμφωνία με την Τρόικα, αποφάσεις που θα υλοποιηθούν το 2013 δεν σε απαλλάσσουν από τις σημερινές σου υποχρεώσεις», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Ανέφερε, επίσης, ότι «δυστυχώς υπάρχει καταγεγραμμένη η δημόσια τοποθέτηση αρκετών Υπουργών Οικονομικών του ευρωσυστήματος, της Ευρωζώνης, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν θα έχει αναδρομικότητα».

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το θέμα που ενδιαφέρει άμεσα την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιρλανδία, δηλαδή εάν η επανακεφαλαιοποίηση θα έχει αναδρομική ισχύ ή όχι, δηλαδή εάν ο ΕΜΣ θα αναλάβει τα προβλήματα και του παρελθόντος, θα καθοριστεί από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Εάν επιλεγεί η αναδρομική ισχύ, τότε η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος των παραπάνω χωρών.

Τα ξημερώματα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με έμμεσο τρόπο, τάχθηκε υπέρ της αναδρομική ισχύος του μέτρου, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος της απόφασης που λήφθηκε τον περασμένο Ιούνιο ήταν να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ του δημόσιο χρέους και κρίσης των τραπεζών.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «σημειώνουμε τη θετική προσέγγιση του κ. Μπαρόζο, όμως την ίδια στιγμή οι αγορές διερωτήθηκαν σήμερα και ήγειρε όλη η διεθνής οικονομική κοινότητα τι γίνεται με την Ισπανία και το κατά πόσον αυτή η απόφαση καλύπ

Keywords
Τυχαία Θέματα