Αύριο η πρώτη φάση για την εκλογή νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας

12:06 18/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

 Διεξάγεται αύριο η πρώτη φάση των εκλογών για την ανάδειξη νέου Μητροπολίτη  Κυρηνείας μετά την κένωση του Μητροπολιτικού Θρόνου, που προέκυψε από την  εκδημία του τέως Μητροπολίτη Παύλο τον περασμένο Οκτώβριο.

Αύριο όλοι οι Κερυνειώτες θα ψηφίσουν τον κληρικό που επιθυμούν να είναι ο  επόμενος Μητροπολίτης, ο οποίος όμως θα αναδειχθεί από την Ιερά Σύνοδο.

Όπως εξήγησε ο Γενικός Εφορος Εκλογών Γιάννης Χαριλάου, αύριο το δικό  του γραφείο θα ανακοινώσει τις ψήφους που έλαβε ο κάθε κληρικός και όχι ποιος είναι ο  νέος Μητροπολίτης καθώς αυτό θα ανακοινωθεί

από την Ιερά Σύνοδο πιθανότατα την  ερχόμενη εβδομάδα.

Συνολικά θα λειτουργήσουν 43 εκλογικά κέντρα σε ολόκληρη την ελεύθερη Κύπρο και οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν προσκομίζοντας την πολιτική τους ταυτότητα ή το εκλογικό τους βιβλιάριο.

Η ψηφοφορία θα διεξάγεται από τις οκτώ το πρωί μέχρι τη μία και από τις δύο μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα με δυνατότητα παράτασης αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ο κ. Χαριλάου είπε ότι οι εκλογές διεξάγονται σύμφωνα με τον νέο καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και χωρίζονται σε δύο φάσεις, η πρώτη γίνεται αύριο με την εκλογή τριπροσώπου και η δεύτερη αφορά την εκλογή του Μητροπολίτη από την Ιερά Σύνοδο.

«Το ιδιαίτερο σε αυτές τις εκλογές είναι ότι δεν υπάρχει υποβολή υποψηφιοτήτων, υποψήφιοι είναι όλοι όσοι πληρούν τα κριτήρια του καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου», δήλωσε ο κ. Χαριλάου.

Είπε ότι υπάρχουν τρεις ομάδες υποστήριξης συγκεκριμένων προσώπων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υποψήφιοι είναι μόνο τρεις αλλά αντίθετα υποψήφιοι είναι όλοι όσοι πληρούν τα κριτήρια του καταστατικού της Εκκλησίας.

Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου ως εκ τούτου το ψηφοδέλτιο δεν θα είναι κατηρτισμένο με υποψηφιότητες, αλλά θα είναι ψηφοδέλτιο κενό, λευκό στο οποίο ο κάθε εκλογέας θα γράψει το όνομα του κληρικού τον οποίο επιθυμεί να είναι ο επόμενος Μητροπολίτης Κυρηνείας.
«Όλα βαίνουν ομαλώς, υπάρχει άψογη και πλήρης συνεργασία και επικοινωνία με τους προεδρεύοντες και τους βοηθούς των εκλογικών κέντρων, ετοιμάσαμε με διαφάνεια και αντικειμενικό τρόπο όλες τις διαδικασίες των εκλογών, υπάρχει άριστη συνεργασία και με τις ομάδες υποστήριξης και προχωράμε αύριο στην πρώτη φάση της όλης διαδικασίας», είπε ο κ. Χαριλάου.

Εξήγησε ότι για να διευκολυνθούν οι εκλογείς, δημιουργήθηκαν 43 εκλογικά κέντρα τα οποία βασίζονται σύμφωνα με εκλογικά δικαιώματα Κερυνειωτών, στους δήμους και τις κοινότητες της ελεύθερης Κύπρου.

Για παράδειγμα στην επαρχία Λευκωσίας, όσοι έχουν εκλογικά δικαιώματα για το δήμο Λευκωσίας, θα ψηφίσουν στην Ιερό Ναό Παναγίας Παλλουριωτίσσης, όσοι ψηφίζουν για Δήμο Στροβόλου θα ψηφίσουν στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας κ.ο.κ.

Ο κ. Χαριλάου είπε ότι τα εκλογικά κέντρα έχουν έγκαιρα κοινοποιηθεί σε όλους τους Ιερούς Ναούς προς ενημέρωση των πιστών. Παράλληλα οι εκλογείς μπορούν μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας να μάθουν πού ακριβώς ψηφίζουν, αναγράφοντας τον αριθμό ταυτότητας και τ

Keywords
Τυχαία Θέματα