Αξιόπιστο σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΚΑ ζητά η Επ. Οικονομικών

16:12 2/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το αίτημα της Κυβέρνησης για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ) κατά 31.330 εκατομμύρια ευρώ, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με τους Βουλευτές της αντιπολίτευσης να αποδοκιμάζουν το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας που παρουσιάστηκε από πλευράς Κυβέρνησης ενώπιον της Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι από

το σχέδιο διάσωσης της εταιρείας προκύπτουν πολλά ερωτηματικά.

«Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι η σύγχυση, η αβεβαιότητα και ευθυνοφοβία που καταγράφεται σε όλους τους υπόλοιπους τομείς της οικονομικής διαχείρισης της κυβέρνησης επεκτείνεται με το χειρότερο τρόπο και στο μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται ΚΑ», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο «όλες οι εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, σε σχέση με τα έσοδα της εταιρείας και τη μείωση των εξόδων της, έχουν διαψευστεί από τα γεγονότα. Οι εκτιμημένες και προβλεπόμενες ζημιές της εταιρείας για το 2012 είναι διπλάσιες από αυτές που μας έλεγαν πέρσι ότι θα είναι» ανέφερε.

Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι «ακόμα και αν εφαρμοστεί το σχέδιο εξυγίανσης το οποίο συμφωνήθηκε σε επίπεδο διυπουργικής επιτροπής, αυτό θα σημαίνει ότι το 2012 η εταιρεία θα παρουσιάσει ζημιές της τάξης των 7εκ. ευρώ».

Ανέφερε ότι μετά την παρέμβαση της Υπουργού Εργασίας η πλειοψηφία των υπαλλήλων θα πάρει αυξήσεις και το μισθολόγιο της εταιρείας σε σύγκριση με πέρσι θα είναι αυξημένο.

Ερωτηματικά προκύπτουν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, και σε ό,τι αφορά την καταβολή των αποζημιώσεων στο προσωπικό που θα απολυθεί. «Βασικό ερώτημα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο Υπουργός Οικονομικών είναι ποιος θα πληρώσει τις αποζημιώσεις για το προσωπικό που θα απολυθεί», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι τα πράγματα πλέον δεν είναι τόσο απλά σε ό,τι αφορά τέτοιες δαπάνες, εφόσον η Κύπρος είναι πλέον υπόλογη και στην Τρόικα.

Είναι παραδοχή, όπως είπε, από πλευράς ΔΣ ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για τις αποζημιώσεις.

«Μας λένε ότι θα απολυθεί προσωπικό και θα εξοικονομηθούν 9.5 εκ., ωστόσο οι αποζημιώσεις που θα δοθούν είναι πέραν των 17 εκ και αυτές οι αποζημιώσεις πρέπει να δοθούν από την εταιρεία, άρα συμφέρει στην εταιρεία να μην τους απολύσει» ανέφερε.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ακόμα ότι κανένας δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει κίνδυνος η συμμετοχή του κυβέρνησης στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των ΚΑ να θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση βάσει του ευρωπαϊκού κεκτημένου. «Γι` αυτό εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να ετοιμαστεί ένα αξιόπιστο σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, το οποίο θα επιτρέπει και στους ιδιώτες να επενδύσουν και να αυξήσουν το μετοχικό κεφάλαιο και σε οποιουσδήποτε τρίτους να εισέλθουν σε αυτή την εταιρεία και να επενδύσουν» είπε.

«Πρέπει να απαντήσουμε στους 1100 εργαζόμενους των ΚΑ κατά πόσον μας ενδιαφέρουν μόνο οι Προεδρικές εκλογές ή κατά πόσον μας ενδιαφέρει και η δική τους βιωσιμότητα» είπε, προσθέτοντας ότι «εάν κάποιοι απλά για μικροπολιτικές σκοπιμότητες

Keywords
Τυχαία Θέματα