Χίλαρι Κλίντον: Ιταμή Ενέργεια η κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους

07:32 25/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ιταμή και απαράδεκτη” χαρακτήρισε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον την κατάρριψη από τη Δαμασκό του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους F-4, υποσχόμενη ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με την Αγκυρα ώστε να δοθεί η αρμόζουσα απάντηση και να προωθηθεί η πολιτική μετάβαση στη Συρία.

“Πρόκειται για άλλη μία απόδειξη ότι οι συριακές αρχές δεν σέβονται τη διεθνή νομοθεσία, την ανθρώπινη ζωή, την ειρήνη και την ασφάλεια”, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κλίντον. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν

αυτήν την ιταμή και απαράδεκτη ενέργεια με τον εντονότερο δυνατό τρόπο”, συνεχίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες που είχε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον Τούρκο ομόλογό της, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Κλίντον σημειώνει ότι ο Νταβούτογλου την ενημέρωσε για το επεισόδιο και της επισήμανε “το γεγονός ότι ο συριακός στρατός κατέρριψε το αεροσκάφος χωρίς προειδοποίηση”. Νωρίτερα, το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών της Συμμαχίας θα συνεδριάσουν την Τρίτη στις Βρυξέλλες κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, Ανώτατος αξιωματούχος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε εκπροσώπους του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ορισμένων αραβικών χωρών για την κατάρριψη την Παρασκευή ενός τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους από την Συρία, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η Τουρκία εξέδωσε διπλωματική νότα εναντίον της Συρίας για την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού πάνω από την Μεσόγειο, μετέδωσε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός TRT χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε χθες ότι ζήτησε διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ σχετικά με το περιστατικό και ότι η Ακγκυρα θα παρουσιάσει επισήμως την υπόθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα