“Χρειάζεται δημοσιονομική εξυγίανση και ανάπτυξη”

12:44 16/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η δημοσιονομική εξυγίανση και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής πρέπει να γίνουν παράλληλα, υπογράμμισε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την κ. Χαραλάμπους, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ)  Στάφαν Νίλσον είπε ότι τα σχόλια Ευρωπαίων πολιτικών για την ανάγκη μιας βαθύτερης συνεργασίας δίνουν ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης στην Ευρώπη.

Οι αναφορές της κ. Χαραλάμπους και του κ. Νίλσεν έγιναν πριν την έναρξη συνεδρίου που διοργανώνει η ΕΟΚΕ στην Κύπρο

με τίτλο “Η κοινωνία των πολιτών για μια νέα μορφή διακυβέρνησης”.

“Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε ένα σταυροδρόμι” ανέφερε στις δηλώσεις της η κ. Χαραλάμπους και πρόσθεσε: “Ένα σταυροδρόμι στο οποίο πρέπει να καθορίσει τα επόμενα της βήματα με στόχο να υπάρξει ανάπτυξη, ανάκαμψη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή και ταυτόχρονα με στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Ευρώπη”.

Υπενθυμίζοντας πως το σλόγκαν της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ είναι για μια Καλύτερη Ευρώπη, η κ. Χαραλάμπους πρόσθεσε πως “μια καλύτερη Ευρώπη για να επιτευχθεί χρειάζεται ταυτόχρονα και παράλληλα με την προσπάθεια για υγιή δημόσια οικονομικά να στηρίξουμε τις προσπάθειες και να διοχετεύσουμε πόρους στην ανάπτυξη”.

“Δεν μπορεί να περιμένουμε και δεν μπορεί να περιμένουμε ιδιαίτερα να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά και μετά ως αποτέλεσμα να έρθουν η κοινωνική προστασία και η κοινωνική συνοχή. Χρειαζόμαστε παράλληλες και ταυτόχρονες πολιτικές”, υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Νίλσον ανέφερε ότι η κρίση δημιουργεί προκλήσεις, προσθέτοντας ότι υπάρχουν θετικά σημάδια.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια ελπίδα για την κοινωνική συνοχή, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, ο κ. Νίλσον αναγνώρισε ότι είναι δύσκολο να δει κανείς ότι υπάρχει ελπίδα.

Αναφέρθηκε ωστόσο στις εξελίξεις σε οικονομικό επίπεδο και σε επίπεδο ευρωπαϊκής διακυβέρνησης, σημειώνοντας ότι υπάρχουν προσδοκίες για βελτίωση της κατάστασης.

Είπε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών και ότι υπάρχει κατανόηση ότι ήρθε η ώρα της εμβάθυνσης της συνεργασίας στην ΕΕ.

Υπενθύμισε πρόσφατη αναφορά του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για τη σύσταση μιας ομοσπονδίας στην Ευρώπη, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το περιεχόμενο της προτεινόμενης ομοσπονδίας.

Ο κ. Νίλσον επεσήμανε την ανάγκη η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη, λέγοντας ότι  σχόλια του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών και τη θέση ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι τα ερμηνεύει ως μια ισχυρή ένδειξη κατανόησης ότι δεν μπορεί να αφήσουμε τα κράτη μέλη πίσω.

Αναγνώρισε ότι θα είναι δύσκολο για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το δημόσιο χρέους τους, ενώ σημείωσε ότι “σε μακροοικονομικούς όρους μπορώ να δω ότι τα σχόλια από τους αρμόδιους πολιτικούς είναι κάπως πιο θετικά”.

Keywords
Τυχαία Θέματα