Χριστόφιας: Άδικη και γεμάτη σκοπιμότητες η υποβάθμιση από S&P’s

15:56 14/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε εντελώς άδικη και γεμάτη σκοπιμότητες τη νέα υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τους Standard and Poor’s, κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες και τις δηλώσεις για τον εντοπισμό και αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ενώ κάλεσε τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να μεριμνήσει για τη μείωση των επιτοκίων.

Μιλώντας κατά τη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή και το κόψιμο

της βασιλόπιττας του Συνδέσμου Βιοτεχνών Δήμου Λευκωσίας, αφού ανέφερε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι μικρές επιχειρήσεις είναι η επιβίωση, είπε ότι η Κυβέρνηση έκανε προσπάθεια για τη χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων μέσα από συνεργασία με τη Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως, αλλά τελικά η χρηματοδότηση κατέληξε στις τράπεζες που τη χειρίστηκαν κατά τρόπο που δεν ήταν ο καταλληλότερος ώστε να βοηθηθούν οι μικρές επιχειρήσεις.

Ο κ. Χριστόφιας είπε πως η Κυβέρνηση εργάζεται προς την κατεύθυνση νέας συνεργασίας με την Ευρωπαϊκής Τράπεζα Αναπτύξεως, αλλά, πρόσθεσε «τούτη τη φορά καλώ και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να μεριμνήσει και να δώσει οδηγίες προς τις τράπεζες για μείωση των επιτοκίων ώστε να μπορούν οι μικρές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε χαμηλότοκα δάνεια».

Αναφερόμενος στη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τον οίκο Standard and Poor’s κατά δύο βαθμίδες από ΒΒΒ σε ΒΒ+, είπε πως «η τελευταία υποβάθμιση είναι εντελώς άδικη και γεμάτη σκοπιμότητες». «Την ώρα που η κυπριακή οικονομία δείχνει να παίρνει αναπνοές και να δημιουργούνται προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση, την ώρα που τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες ίσως για το 2012 ίσως και μετά το 2012, τις έχουμε καλύψει, έρχεται ένας οίκος να υποβαθμίσει με πρόσχημα εξωτερικούς παράγοντες, δηλαδή την κρίση χρέους στην ΕΕ και ειδικότερα στη ζώνη του ευρώ», επεσήμανε. «Αυτά τα θεωρώ απαράδεκτα και είναι γεμάτα σκοπιμότητες», πρόσθεσε

Σχολιάζοντας τις υψηλές προσδοκίες για οικονομικά οφέλη για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνοντας πως «θα χρειαζόμαστε μερικά χρόνια για να είμαστε έτοιμοι να έχουμε οικονομικούς πόρους και χρηματικά οφέλη από την εκμετάλλευση φυσικού αερίου», υπέδειξε πως «για αυτό θα πρέπει να είμαστε σοβαροί και συγκρατημένοι».

Keywords
Τυχαία Θέματα