Χριστόφιας: «Το κράτος δικαίου είναι μια θεμελιώδης αρχή πάνω στην οποία εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση»

19:02 24/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η υιοθέτηση της πολιτικής διακήρυξης για το κράτος δικαίου καταδεικνύει τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας και ανοίγει τον δρόμο για το μέλλον, είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, χαιρετίζοντας πριν λίγο την υψηλού επιπέδου συνάντηση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για το Κράτος Δικαίου (Rule of Law).

Στη μονοήμερη σύνοδο αναμένεται να λάβουν το λόγο περί τους 90 ηγέτες και υπουργοί Εξωτερικών, για ένα θέμα που καλύπτει

ένα ευρύτατο φάσμα και περιλαμβάνει τη διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας, την προάσπιση δικαιωμάτων ανθρώπου, τη βιώσιμη ανάπτυξη, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, τη διαφύλαξη και προώθηση του ρόλου του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και άλλων διεθνών δικαστηρίων, την ενδυνάμωση των θεσμών της δικαιοσύνης και ασφάλειας με αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημόσιας διοίκηση

Στην ομιλία του ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η συνάντηση λαμβάνει χώρα με φόντο τις πρόσφατες ανησυχητικές εξελίξεις στον κόσμο και τις μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Το κράτος δικαίου είναι μια θεμελιώδης αρχή πάνω στην οποία εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι η Κύπρος ως  η χώρα που ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής Προεδρία της Ένωσης, «αυτή είναι μια αρχή η οποία καθοδηγεί όλες τις εξωτερικές και εσωτερικές δράσεις της ΕΕ».

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η έλλειψη σεβασμού προς την αρχή του κράτους δικαίου οδηγεί σε κακή διακυβέρνηση, κοινωνική αναταραχή, πολιτική αστάθεια με σοβαρές επιπτώσεις για την ασφάλεια τόσο στο εθνικό όσο και στο διεθνές επίπεδο.

«Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, είναι ουσιώδους σημασίας να επικεντρώσουμε όλοι τις προσπάθειές μας στην οικουμενική προώθηση του κράτους δικαίου και στην αυστηρή παρακολούθηση της εφαρμογής του. Αυτό αποτελεί τεράστια πρόκληση τόσο για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών όσο και για τα κράτη μέλη του. Απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών, περιφερειακών παραγόντων, κρατών μελών, και μη κρατικών παραγόντων για τη συνεχή ανταλλαγή σχετικών δεδομένων και άλλων χρήσιμων πληροφοριών ώστε να καταστεί δυνατή η στενή παρακολούθηση περιοχών κρίσεως και ο έγκαιρος συντονισμός με στόχο την πρόληψη των συγκρούσεων».

Υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, συμμεριζόμενη πλήρως τις διακηρύξεις της ΕΕ και των κρατών μελών της, δεσμεύεται να ενισχύσει το κράτος δικαίου μέσα από την εθνική πολιτική και να προασπίσει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για να ενισχύσει τους βασικούς πυλώνες του έργου του Οργανισμού: Την ειρήνη και την ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάπτυξη.

«Στο εθνικό επίπεδο η Κύπρος διατηρεί συνταγματικά τον διαχωρισμό των εξουσιών, διασφαλίζοντας την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όλους. Η Κύπρος είναι πλήρως δεσμευμένη στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων. Στο πλαίσιο της αγοράς εργασίας, στόχος των διαδοχικών Κυβερνήσεων

Keywords
Τυχαία Θέματα