Δεν δικαιολογείται σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, λέει ο ΓΓ ΟΗΕ

17:37 31/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Δεν θα ήταν σωστό να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη, τη στιγμή που δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόοδος στο Κυπριακό, δηλώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν και επισημαίνει ότι ενδεχόμενος τερματισμός της αποστολής του για το Κυπριακό είναι κάτι που “δεν επιθυμεί η διεθνής κοινότητα”.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο ΓΓ εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι “δεν καθίσταται δυνατή η πρόοδος”. “Σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος,

αλλά εγώ και ο ειδικός σύμβουλος Αλεξάντερ Ντάουνερ πιστεύουμε ότι δεν είναι σωστό να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη, τη στιγμή που δεν κατέστη δυνατόν να σημειωθεί συγκεκριμένη πρόοδος. Κάνω έκκληση προς τους ηγέτες αμφότερων των πλευρών ότι ποτέ δεν είναι αργά” είπε και τόνισε πως έχει συζητήσει το θέμα με τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και πως θα το συζητήσει ξανά με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Δεν πρέπει να χαθεί η επιτάχυνση που υπάρχει με την πρόοδο που υπήρξε μέχρι στιγμής. Θα συζητήσω τι μπορεί να γίνει για να συνεχιστεί η διαδικασία αυτή” είπε ο ΓΓ.

Ερωτηθείς για το αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα δώσει τέλος στην αποστολή του σε σχέση με το Κυπριακό, ο ΓΓ είπε “ο τερματισμός δεν θα ωφελήσει κανέναν, αλλά ούτε και τη σταθερότητα και τη ασφάλεια στην περιοχή. Δεν νομίζω ότι η διεθνής κοινότητα επιθυμεί τον τερματισμό της αποστολής αυτής. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε”.

Απαντώντας στην ερώτηση αν θα μπορούσε να υπάρξει μία άλλη μέθοδος συνομιλιών, αφού “οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, από τη δεκαετία του 70 έχουν αποτύχει”, ο ΓΓ είπε πως “αυτή είναι μία διαδικασία που χειρίζονται οι Κύπριοι και αυτοί που θα προβούν στα μελλοντικά βήματα και θα βρουν τις μεθόδους των συνομιλιών, είναι η ηγεσία των δύο πλευρών. Ο ειδικός σύμβουλός μου Αλεξάντερ Ντάουνερ είναι σε συνεχή επαφή με τους δύο ηγέτες για το πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία και το ποια είναι η καλύτερη μέθοδος συνομιλιών”.

Keywords
Τυχαία Θέματα