Δεν θα ανεχθούμε άλλο ένα Μπούργκενστοκ

15:47 10/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Ο κυπριακός Ελληνισμός δεν θα ανεχθεί άλλη μια συνάντηση τύπου Μπούργκενστοκ και δεν θα δεχθεί να συρθεί σε μια διαδικασία εξπρές στο Κυπριακό πριν από την ανάληψη της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου.

Απευθυνόμενος στα μέλη της Κυπριακής Κοινότητας Νέας Νότιας Ουαλίας, στο Σίδνεϋ, στην παρουσία των μελών της διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων

που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη τουρκική κακοπιστία στο Κυπριακό, λέγοντας πως αν και η Αγκυρα αποτελεί την αιτία της μη λύσης, παρουσιάζεται διεθνώς ως ουδέτερος τρίτος που επείγεται για λύση.

Ο κ. Ομήρου μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι η τουρκική πλευρά αρνείται να συνομιλήσει στα κεφάλαια στα οποία πρέπει να κάνει παραχωρήσεις.

Είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αντιτίθεται στην επιβολή χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας, καθώς και στη διενέργεια διεθνούς διάσκεψης, η οποία θα έχει αντικείμενο άλλο από την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση των συνθηκών εγγυήσεων του 1960.

Αναφορά έκανε επίσης στα αποτελέσματα της τελευταίας συνάντησης στο Greentree της Νέας Υόρκης και στις δρομολογούμενες εξελίξεις, και ζήτησε παράλληλα αντικειμενικότητα και αμεροληψία εκ μέρους των εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών.

Στην ομιλία του, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα του ευρύτερου Ελληνισμού μετά το 1974, ενώ μνημόνευσε τον εκλιπόντα Γιάννο Κρανιδιώτη, Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, τον οποίο χαρακτήρισε αρχιτέκτονα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

Οσον αφορά τις τουρκικές απειλές για το φυσικό αέριο, ο κ. Ομήρου είπε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν θα ζητήσει επ’ αυτού άδεια από την Τουρκία, μια χώρα που δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στη συνέχεια, ο κ. Ομήρου και οι βουλευτές παρακάθισαν σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν τους η Κυπριακή Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας, στην παρουσία εκπροσώπων της Πρωθυπουργού της Αυστραλίας Julia Gillard, της αντιπολίτευσης και των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στα νομοθετικά σώματα της χώρας, σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο.

Παρόντες ήταν, επίσης, ο Υπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας στην Αυστραλία Γιάννης Ιακώβου, εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστραλία και άλλων θρησκευτικών δογμάτων, καθώς και προξενικοί εκπρόσωποι πολλών χωρών.

Εξάλλου, ο κ. Ομήρου και η αντιπροσωπεία των βουλευτών συναντήθηκαν νωρίτερα με εκπροσώπους ομογενειακών ΜΜΕ, όπου ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και στις διαπραγματεύσεις, καθώς και στις επαφές που πραγματοποίησε η κυπριακή αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής της στην Αυστραλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα