Δεν υπάρχει κούρεμα κυπριακών ομολόγων

15:27 3/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου δήλωσε σήμερα πως δεν υπάρχει κανένα κούρεμα κυπριακών ομολόγων, προσθέτοντας πως η εντύπωση ότι συμβαίνει κάτι που αφορά ειδικά την Κύπρο ή που μοιάζει με το τι συνέβη στα ελληνικά ομόλογα είναι εντελώς παραπλανητική.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως ”η Ευρωπαϊκή

Αρχή Τραπεζών έχει εδώ και μήνες ζητήσει από τις τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαια που βάζουν στην άκρη έναντι των ομολόγων που κατέχουν”.

”Αυτό”, είπε, ”αφορά όχι μόνο τα κυπριακά ομόλογα, αλλά και τα ομόλογα όλων των χωρών της ευρωζώνης, άρα η εντύπωση ότι συμβαίνει κάτι που αφορά ειδικά εμάς στην Κύπρο ή που μοιάζει με το τι συνέβη με τα ελληνικά ομόλογα είναι εντελώς παραπλανητική”.

Ερωτηθείς εάν οι δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είχαν ως στόχο να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, ο κ. Παπαγεωργίου είπε: ”Δεν ξέρω τι στόχο είχαν. Το γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει κούρεμα των κυπριακών ομολόγων, αλλά υπάρχει η λεγόμενη ζώνη ασφαλείας(buffer zone) από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, που ισχύει για όλα τα ομόλογα, όχι μόνο τα κυπριακά”.

Όπως πρόσθεσε, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών έχει ζητήσει από τις τράπεζες επιπρόσθετα κεφάλαια έναντι των ομολόγων που κατέχουν στο χαρτοφυλάκιο τους, σημειώνοντας πως ”αυτή η υπόθεση δεν αφορά ειδικά την Κύπρο και οποιαδήποτε λανθασμένη εντύπωση δεν ωφελεί κανένα και δεν ωφελεί την Κύπρο”.

Ερωτηθείς εάν ισχύει ο ισχυρισμός του ΔΗΣΥ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να ζητήσει από το Συμβούλιο Αρχηγών κρατών-μελών πρόσθετη βοήθεια για τις κυπριακές τράπεζες, ο κ. Παπαγεωργίου είπε: ”Εάν ήταν τόσο αυτονόητο ο κ. Νεοφύτου θα το σκεφτόταν από τότε και όχι τώρα μήνες μετά. Δεύτερο, όταν τέθηκε στο Συμβούλιο Αρχηγών αυτό το θέμα είχε συμφωνηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τρίτον, εάν είχε τη δύναμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να σταματήσει το κούρεμα, η Ελλάδα θα οδηγείτο σε χρεοκοπία και τότε θα χάναμε 100% των δισεκατομμυρίων που επένδυσαν κακώς κάκιστα οι τράπεζες και όχι το 70%”.

”Τέταρτον”, πρόσθεσε, ”η δυνατότητα να πάρουμε λεφτά για λογαριασμό των τραπεζών από τον μηχανισμό υπήρχε ήδη από τότε, άρα δεν θα υπήρχε νόημα ένα τέτοιο αίτημα και υπάρχει και σήμερα αυτή η δυνατότητα”.

”Φανταστείτε”, είπε καταλήγοντας, ”οι διοικήσεις των τραπεζών που έκαναν τραγικά λάθη να μπορούν να παίρνουν αυτά τα χρήματα από τον Ευρωπαίο φορολογούμενο, χωρίς καμία λογοδοσία”.

Keywords
Τυχαία Θέματα