Διαφωνεί η ΔΕΟΚ με την ελευθεροποίηση του ωραρίου καταστημάτων

18:52 10/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη διαφωνία της με την έκδοση διατάγματος από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με το οποίο καθιστά ολόκληρη την Κύπρο τουριστική περιοχή, εκφράζει, σε ανακοίνωση της, η ΔΕΟΚ.

«Η απόφαση της Υπουργού ήταν μονομερής, εφόσον παρακάμφθηκε η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για σύγκληση των Επαρχιακών Συμβουλευτικών Επιτροπών και διεξαγωγή διαλόγου με τη συμμετοχή

όλων των ενδιαφερόμενων οργανώσεων. Στη μοναδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΣ, η ΔΕΟΚ καθώς και η πλειοψηφία των οργανώσεων εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πρόταση για πλήρη ελευθεροποίηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων», προσθέτει.

Η ΔΕΟΚ αναφέρει, επίσης, ότι διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσο η πλήρης ελευθεροποίηση του ωραρίου θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Αντίθετα, εκτιμά «ότι είναι ορατός ο κίνδυνος οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα, παραβίασης του θεσμοθετημένου ωραρίου, και άλλων ουσιωδών δικαιωμάτων στην απασχόληση. Η αύξηση της απασχόλησης ιδιαίτερα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά ο τόπος μας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το συνδικαλιστικό μας κίνημα. Ο στόχος αυτός όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί με πολιτικές που καταστρατηγούν τον κοινωνικό διάλογο και απορυθμίζουν το εργασιακό περιβάλλον».

Η ΔΕΟΚ αναφέρει ότι τόσο μεγάλες και δραστικές αλλαγές με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε βάρος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν πρέπει να αποφασίζονται χωρίς επαρκή διάλογο, προπαρασκευή και κοινωνική συναίνεση.

«Καλούμε το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο λιανικό εμπόριο μέχρι τη λήξη του διατάγματος και να μη διστάσει να παρέμβει εκεί που διαπιστώνονται αυθαιρεσίες και παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας», προσθέτει.

Η ΔΕΟΚ αναφέρει, τέλος, ότι θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των πραγμάτων και θα στηρίξει αποφασιστικά τους εργαζόμενους τόσο στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους όσο και στην προστασία της απασχόλησης τους. -

Keywords
Τυχαία Θέματα