Διαμεσολαβητής ο Καρογιάν για το θέμα των ταυτοποιήσεων των αγνοουμένων

15:26 9/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι θα προβεί εντός της ημέρας στους απαραίτητους χειρισμούς για να λήξει το ζήτημα μεταξύ της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, αναφορικά με το θέμα των ταυτοποιήσεων.

Όπως είπε ο κ. Καρογιάν, ο ίδιος θα έρθει σε επαφή τόσο με την Κυβέρνηση, όσο και με το ΙΝΓΚ και τους άλλους εμπλεκόμενους ώστε να ολοκληρωθεί το ζήτημα «θετικά

και χωρίς παλινδρομήσεις». «Εντός της ημέρας θα κάνω κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση [του] να τελειώνει αυτή η υπόθεση. Είναι σε βάρος μας και ελπίζω αυτό να είναι κατανοητό», δήλωσε.

Ο κ. Καρογιάν μιλούσε μετά το πέρας της συνάντησης που είχε το μεσημέρι με την ηγεσία της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων, στα γραφεία του ΔΗΚΟ.

Ο ΓΓ της Επιτροπής Νίκος Σεργίδης ζήτησε από την πλευρά του να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ΔΕΑ και του ΙΝΓΚ το συντομότερο και πρόσθεσε ότι η παράκληση αυτή διαβιβάστηκε και στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ο οποίος ανέλαβε να προβεί σε συγκεκριμένα διαβήματα.

«Πρέπει να γεφυρωθούν οι διαφορές και επιτέλους να πάψει το θέμα των αγνοουμένων να είναι όμηρος στα χέρια κάποιων» ανέφερε ο κ. Σεργίδης, με τον κ. Καρογιάν να προσυπογράφει πλήρως την δήλωση αυτή.

Ο κ. Καρογιάν συμπλήρωσε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο θέμα και πρόσθεσε ότι κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι θα πρέπει να μπει ένα τέλος σε όσα έχουν μεσολαβήσει την τελευταία περίοδο.

Συνέχισε λέγοντας ότι οι συγγενείς των αγνοουμένων ακόμη αναμένουν τη διακρίβωση της τύχης των συγγενών τους, ενώ ανέφερε ότι χρειάζονται χειρισμοί τέτοιοι, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες και το μεγάλο αυτό ανθρωπιστικό θέμα να ολοκληρωθεί.

Είπε ακόμη ότι υπάρχουν ήδη αρκετά προβλήματα, λόγω της στάσης που τηρεί η Τουρκία στο θέμα, αναφορικά με την πρόσβαση σε αρχεία και τις εκσκαφές σε στρατιωτικές περιοχές και συμπλήρωσε ότι πρέπει να αποτραπεί η πρόκληση προβλημάτων, έστω και ακούσια, από τη δική μας πλευρά.

Κάλεσε τέλος την Κυβέρνηση, το ΙΝΓΚ και όλους τους εμπλεκομένους να χειριστούν τα θέματα αυτά «άμεσα και αποφασιστικά», ενώ ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ θα είναι σε επαφή με τα μέλη της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων για τη διευκόλυνση των διαδικασιών.

Ο κ. Σεργίδης δήλωσε ότι η Επιτροπή συνάντησε από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ απόλυτη κατανόηση στις θέσεις της, όπως συμβαίνει πάντα. Είπε επίσης ότι είναι ανάγκη να ξεπεραστούν τα υφιστάμενα προβλήματα και να ξαναρχίσει το πρόγραμμα ταυτοποίησης χωρίς καθυστερήσεις.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο θέμα, ο κ. Σεργίδης είπε ότι βάσει της πληροφόρησης που έχει, το συμβόλαιο μεταξύ της ΔΕΑ και του ΙΝΓΚ δεν έχει υπογραφεί ακόμη, γεγονός που, όπως ανέφερε, σημαίνει ότι υπάρχουν δυσκολίες.

Ερωτηθείς σε ποια πλευρά εντοπίζεται το πρόβλημα, ο κ. Σεργίδης είπε ότι «δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα κρίνουμε ή θα δικάσουμε». Συνέχισε, λέγοντας ότι «πρέπει να γεφυρωθούν οι διαφορές και επιτέλους να πάψει το θέμα των αγνοου

Keywords
Τυχαία Θέματα