Διαξιφισμοί ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ για Μνημόνιο και επιστολή Αναστασιάδη

20:24 27/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για τις ευθύνες του Μνημονίου και την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη στο Eurogroup διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης σε δηλώσεις τους σήμερα το απόγευμα, στη Βουλή.

Σχολιάζοντας σημερινές δηλώσεις του κ. Κατσουρίδη ο κ. Προδρόμου είπε ότι «εκείνο που φαίνεται να ξεχνά το ΑΚΕΛ

είναι όμως, ότι το Μνημόνιο δεν το έφερε στην Κύπρο η σημερινή Κυβέρνηση», πρόσθεσε. Όταν άλλοι, ανέφερε, «ανησυχούσαν και καλούσαν την Κυβέρνηση Χριστόφια να πάρει μέτρα για να αποφύγουμε τα μνημόνια, το ΑΚΕΛ επιδιδόταν σε λαϊκισμό, ευνοούσε σπατάλες, μοίραζε επιδόματα και δημιουργούσε ελλείμματα».

Αναφερόμενος στην κριτική που άσκησε ο κ. Κατσουρίδης για την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη στο Eurogroup ο κ. Προδρόμου είπε ότι «κατ’ αρχάς δεν τίθεται θέμα επαναβεβαίωσης. Περισσότερο και από τη συμφωνία που έκανε με την Τρόικα, η Κυβέρνηση Χριστόφια, όλες οι προηγούμενες πολιτικές της έχουν κάνει την ανάγκη προγράμματος για την Κύπρο σιδεροκέφαλη».

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ούτε είπε, ούτε ζήτησε να παρακαμφθεί το Μνημόνιο διότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο και θα αναδείκνυε τη χώρα μας ως ανακόλουθη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «λάθος κατάλαβε το ΑΚΕΛ, η παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση και έθεσε κάποια ζητήματα ως προς την εφαρμογή του προγράμματος της Κύπρου».

Εξέφρασε την άποψη ότι «η επιστολή του Προέδρου, θα αποδειχθεί εξάλλου, ότι δημιουργεί ερείσματα έναντι μελλοντικών συζητήσεων και αποφάσεων σχετικά με την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Σταθεροποιητικό Μηχανισμό».

Το ΑΚΕΛ θα έπρεπε να είχε προσέξει, σημείωσε, «ότι η παρέμβαση Αναστασιάδη έχει ανοίξει μια διεθνή συζήτηση σχετικά με τον τρόπο που χειρίστηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την κυπριακή τραπεζική χρήση».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ακόμη ότι «το να είναι κυρίαρχη πολιτική της ΕΕ η ανάγκη δημοσιονομικής εξυγίανσης και η λιτότητα όπως αναφέρει ο κ. Κατσουρίδης είναι ένα πράγμα και το να διεκδικεί η Κύπρος καλύτερη και ρεαλιστικότερη προσαρμογή του προγράμματός της είναι άλλο πράγμα». Πως μπορεί το ΑΚΕΛ να συγχέει αυτά τα δύο πράγματα, διερωτήθηκε.

Από την πλευρά του ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι «Μνημόνιο που δεν υπεγράφη δεν μπορεί κάποιος να το έφερε». Ο Συναγερμός, είπε, «πρέπει να επιλέξει: Είτε το Μνημόνιο το έφερε ο Δημήτρης Χριστόφιας, είτε φταίει γιατί δεν το υπέγραψε. Δεν μπορεί να είναι και τα δύο».

Όσον αφορά στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τον κ. Κατσουρίδη «δύο πράγματα φανερώνει ότι πρώτον το Μνημόνιο είναι τέτοιο που θέλει τουλάχιστον αναδόμηση, παραδοχή δηλαδή ότι έχουμε δίκαιο ότι είναι ανεφάρμοστο, αυτή είναι η ουσία των πραγμάτων και δεύτερον ότι έφερε αυτή την συγκεκριμένη αντίδραση που έφερε».

«Ότι θα βελτιώσει τα πράγματα, ή δεν θα τα βελτιώσει για την Κύπρο, αυτά είναι εικασίες», είπε, προσθέτοντας «να μου επιτρέψετε να πω ότι το παράδειγμα όλων των άλλων χωρών που έχουν μνημόνιο οδηγεί σε αντίθετα συμπεράσματα». Έδωσε ως παράδειγμα την Πορτογαλία η οποία παρόλο που εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα στο Μνημόνιο δεν φαίνεται να έχει προοπτική εξόδου.

Δηλώσεις για Διοικητή Κεντρικής και ΕΚΤ

Ο κ. Προδρόμου σχολίασε και δηλώσεις, που σύμφωνα με τον ίδιο φέρεται να έκανε ο Διοικητής της Κεντρικής Πανίκου Δημητριάδη στη γερμανική εφημερίδα Χάγκεν Σπίγκελ για τη Λαϊκή.

Η διαφορά με προηγούμενες δηλώσεις του κ. Δημητριάδη είπε, «είναι ότι στην προηγούμενη εξήγηση που έλεγε ότι αυτό είχε γίνει προκειμένου το πρόβλημα να παραδοθεί μετά από εκλογές σε μια νέα Κυβέρνηση, τώρα πρόσθεσε ως αιτιολογία την προστασία των ξένων επενδυτών».

«Αυτό που έχει ομολογήσει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είναι πάρα πολύ σοβαρό και από πολλές απόψεις εξωφρενικό», ανέφερε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, εκφράζοντας τη θέση ότι «η εξήγηση αυτή ισοδυναμεί με την ομολογία ότι στην Κύπρο επιτράπηκε ενός είδους χρηματοοικονομικού κανιβαλισμού».

Με απλά λόγια, συνέχισε, «ο Διοικητής είπε ότι καταχρέωναν την Κύπρο με υποχρεώσεις ρευστότητας (ELA) προκειμένου ορισμένοι μεγαλοκαταθέτες να μπορέσουν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από την Κύπρο, η οποία ναυαγούσε».

Αναφέρθηκε και σε δηλώσεις Γερμανών Βουλευτών οι οποίοι σύμφωνα με τον ίδιο «όχι μόνο αναγνωρίζουν ευθύνες, αλλά κατακεραυνώνουν την ΕΚΤ και προσωπικά τον Πρόεδρο αυτής τον κ. Ντράγκι για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το κυπριακό πρόβλημα». Υπερασπίστηκε εκ νέου προηγούμενη αντίδραση του ΔΗΣΥ του Πρόεδρου του Αβέρωφ Νεοφύτου ότι πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες ακόμη και στην ΕΚΤ.

Εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι «ευθύνες υπάρχουν και στη Λευκωσία και στη Φρανκφούρτη».

Από την πλευρά του ο κ. Κατσουρίδης θεώρησε ότι στις δηλώσεις του κ. Προδρόμου θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Δημητριάδης.

Ωστόσο τις σχολίασε λέγοντας ότι «άκουσα εντυπωσιακά επίθετα για τους χειρισμούς των ευρωπαίων τόσο εντυπωσιακά που δεν μπορώ να τα επαναλάβω». Ακούοντας όμως τη δήλωση, πρόσθεσε, «διερωτήθηκα είναι από τους ίδιους ανθρώπους που παρουσίαζαν αυτούς τους κυρίους στον κυπριακό λαό περίπου ως Θεούς, των οποίων έπρεπε να ευαγγελιζόμαστε την κάθε πράξη και την κάθε ενέργεια»;

Τέλος, σε γενικό σχολιασμό του των δηλώσεων του κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «έκανα μια δήλωση το πρωί τριών λεπτών και χρειάστηκε δεκαπέντε λεπτά για να τη σχολιάσει, αυτό από μόνο του αποδεικνύει ποια είναι η πραγματικότητα».

Αξιοκρατία και διαφάνεια θέλει από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη ο ΔΗΣΥ

Εξάλλου, με αφορμή καταγγελίες του ΑΚΕΛ για διορισμούς και μεταθέσεις με κομματικά κριτήρια ο κ. Προδρόμου επανέλαβε την πάγια, όπως είπε, θέση του ΔΗΣΥ ότι «οι όποιες επιλογές για διορισμούς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα πρέπει να γίνονται στη βάση αξιοκρατικών κριτηρίων και μέσα σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας».

«Θα μπορούσαμε την ώρα αυτή να υπενθυμίσουμε τι γινόταν επί συστηματικής βάσεως και με τη βοήθεια μάλιστα ηλεκτρονικής επικοινωνίας όλα τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν θα το πράξουμε», ανέφερε.

Εκείνο που θέλει ο ΔΗΣΥ, πρόσθεσε, «και αναμένει από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι να εφαρμόσει όλες εκείνες τις πρόνοιες του προγράμματος του Προέδρου που ενισχύουν την αξιοκρατία και φέρνουν θεσμικές αλλαγές για διαφάνεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα