Διαξιφισμοί στη Βουλή των Ελλήνων με αφορμή τα αγροτικά προβλήματα

09:38 27/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης κατέληξε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, την Τρίτη, για τα προβλήματα των αγροτών, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 το βράδυ.

Στην πρωτολογία του ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, χαρακτήρισε την αγροτική μεταρρύθμιση καθοριστική για την ανάπτυξη και την έξοδο της χώρας από την κρίση εξαγγέλλοντας δυνατότητα συνταξιοδότησης των αγροτών στα 62

έτη ηλικίας, εφόσον έχουν συμπληρωθεί 40 χρόνια ασφάλισης.

Ασκώντας κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ, ο Α. Σαμαράς, σχετικά με τις θέσεις του απέναντι στις επενδύσεις, ανέφερε ότι «όλοι βλέπουν ότι αγωνιζόμαστε να φέρουμε επενδύσεις σε αυτό τον τόπο από παντού. Κάποιοι όμως ανώνυμοι και κουκουλοφόροι πάνε το βράδυ και καίνε τις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα. Αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, Αλέξης Τσίπρας, υπεραμύνθηκε των θέσεων του λέγοντας ότι το κόμμα του θέλει επενδυτές και αντεπιτέθηκε στον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι «εσείς θέλετε πειρατές, που θα έλθουν όσο επιμένετε να μετατρέπεται την Ελλάδα σε μια ρημαγμένη και ανοχύρωτη χώρα» και κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι «εσείς λοιπόν ονομάζετε ανάπτυξη το real estate και την παραχώρηση θησαυρών αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων έναντι ευτελών ποσών όπως αυτό που συνέβη στην Χαλκιδική, όπου για 11 εκατ. παραχωρήθηκε μια έκταση και ένας ορυκτός πλούτος πολλών δισεκατομμυρίων».

Απαντώντας ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στη δευτερολογία του, απάντησε ότι με τον όρο πειρατές, νομιμοποιούνται πράξεις όπως η επίθεση στις Σκουριές. Πρόσθεσε δε ότι όταν η κυβέρνηση συνεργασία, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κρατούσε τη χώρα στο ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ «είχε τη δραχμή και τον Τσάβες», λέγοντας προς τον κ. Τσίπρα «μένει να κάνουμε πολλά ακόμα και θα τα κάνουμε. Να κρατήσουμε τη χώρα στο ευρώ, που εκτός Ελλάδας το επικαλείστε και εντός το υπονομεύετε. Όχι να μας μιλάτε εσείς για συνέπεια κ. Τσίπρα. Δε μασάμε από απειλές κ. Τσίπρα».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε με τη σειρά του στον Α. Σαμαρά ότι «συμπεριφέρεται σαν ψευτόμαγκας σε καφενείο, λέγοντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «δεν μασάμε». «Τι δεν μασάτε; Το 1 εκατ. ανέργους; Ξεχάσατε πως είστε ο πρωθυπουργός, και όχι ο αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης ή της αντιπολίτευσης».

Για δημαγωγία και προτάσεις καταστροφικών πολιτικών κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας ότι εκτοξεύει ψεύδη έναντι του αγροτικού κόσμου και «παλαιοσυνδικαλιστικού τύπου πυροτεχνήματα».

Απαντώντας σε κατηγορία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι συνιστώσα της ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι : «Είμαστε κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού συστήματος διακυβέρνησης» και πρόσθεσε «το δικό σας όνειρο πιο είναι ότι θα κυβερνήσετε με αυτοδυναμία; Εμείς είμαστε οι τρεις συνιστώσες της συνισταμένης της πολιτικής και εθνικής ευθύνης».

«Δεν αντιμετωπίζουμε τα αιτήματα των αγροτών με ψηφοθηρική λογική. Δεν χαϊδεύουμε αυτιά και δεν πιστεύουμε ότι μπορούν να υπάρξουν βιώσιμα εισοδήματα με τη διατήρηση παθογόνων καταστάσεων του παρελθόντος» ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, προσθέτοντας ότι «οι κινητοποιήσεις γίνονται στο έδαφος πραγματικών προβλημάτων. Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι ειδική. Η δημοσιονομική στενότητα δημιουργεί περιορισμούς, που βεβαίως πρέπει να ξεπεράσουμε, αλλά αυτό μπορεί να γίνει με σταδιακές αλλαγές που θα επαναθεμελιώσουν την αγροτική παραγωγή και θα δημιουργήσουν νέα εισοδήματα».

Για πολιτική που οδηγεί στη διάλυση της μεσαίας αγροτικής τάξης μίλησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εκτελεί εντολές της Τρόικα με στόχο να σταματήσει η πρωτογενής αγροτική παραγωγή.

Η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα από την πλευρά της ανέφερε ότι η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας δεν είναι συμβατή με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, παραλληλίζοντας τις πολιτικές της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στην αγροτική πολιτική, λέγοντας ότι: «Εμείς δεν στηρίζουμε ούτε την ανάπτυξη με λιτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τη λιτότητα με ανάπτυξη της ΝΔ». Η κα Παπαρήγα ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα επιμείνει στην ικανοποίηση των 16 αιτημάτων των αγροτών, ζητώντας την ικανοποίηση τους από την κυβέρνηση, παρά το ότι – σύμφωνα με την ίδια είναι και αυτά, αργός θάνατος.

Η κα Παπαρήγα επέρριψε ευθύνες για τα προβλήματα των αγροτών στις πολιτικές της ΕΕ οι οποίες είναι κατά της μικρής αγροτιάς και ευνοούν την ανάπτυξη των ιδιοκτητών μεγάλων θερμοκηπίων, όπως είπε και συνέχισε λέγοντας ότι η πολιτική αυτή οδηγεί στη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού, αναφέροντας το παράδειγμα της Γερμανίας όπου οι αγρότες αποτελούν το 4% για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτοί το έκαναν νωρίτερα, στην Ελλάδα συμβαίνει τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα