Οικολόγοι: Μεταλλείο ρυπαίνει ποταμό στη Σια

09:20 27/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών (Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας) εκφράζει έντονη ανησυχία για τη ρύπανση του ποταμού στην περιοχή του χωριού Σια.
Κατόπιν καταγγελίας πολίτη, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ζήτησε από το Τμήμα Περιβάλλοντος να προβεί σε δειγματοληψία και έρευνα. Από την έρευνα του Τμήματος Περιβάλλοντος αποδείχθηκε ότι το νερό του «ποταμού είναι επηρεασμένο από τις όξινες απορροές του εγκαταλελειμμένου μεταλλείου».

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών (Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας) είχε

και στο παρελθόν επισημάνει και υποδείξει ότι η περιοχή ρυπαίνεται από τα υπολείμματα του μεταλλείου. Έρευνες έχουν εντοπίσει τη ρύπανση στο νερό του ποταμού, στο έδαφος και στα υπόγεια ύδατα. Το γεγονός ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο αποκατάστασης του περιβάλλοντος, επιδεινώνει την κατάσταση.

Θεωρούμε ότι οι αρμόδιοι ελέγχονται για ολιγωρία. Δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας της φύσης και των ανθρώπων από τα υπολείμματα του μεταλλείου στη Σια. Ούτε υπάρχει οποιοσδήποτε σχεδιασμός για την αποκατάσταση του μεταλλείου. Η κατάσταση αυτή είναι απογοητευτική. Χρειαζόμαστε πραγματικά έργα ανάπτυξης, που να προστατεύουν το περιβάλλον και τον άνθρωπο, αλλά οι αρμόδιοι προφασίζονται έλλειψη πόρων.

Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών διαχωρίζουμε τη θέση μας από την τακτική του «ωχ αδελφέ» που ακολουθούν οι αρμόδιοι. Ζητούμε άμεσο σχεδιασμό και εκτέλεση έργων για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, των πολιτών από την ρύπανση που προκαλεί το εγκαταλελειμμένο μεταλλείο στη Σια (όπως και όλα τα μεταλλεία της Κύπρου).

Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Keywords
Τυχαία Θέματα