Διεκδικητική διαπραγμάτευση με την Τρόικα ζητούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις

15:39 14/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Υπόμνημα με το οποίο καλούν την Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί διεκδικητικά με την Τρόικα, με στόχο την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, επέδωσαν το μεσημέρι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, με αφορμή τη σημερινή πανευρωπαϊκή Ημέρας Δράσης των Συνδικάτων.

Στη διακήρυξή τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ,

ΕΤΥΚ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ και ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου, που είναι μέλη της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ/ ETUC), αναφέρουν ότι ενώνουν τη φωνή τους με το σύνολο των ελεύθερων ευρωπαϊκών συνδικάτων, εκφράζοντας πλήρη αντίθεση στα μέτρα λιτότητας που οδηγούν σε οικονομική στασιμότητα και την υπόσκαψη του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις θέσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος, που είναι μέλος της ΣΕΣ, ενώ είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος τους ενημέρωσε «σε ένα βαθμό» για το πού βρίσκεται ο διάλογος με την Τρόικα.

Συμπλήρωσε ότι το παρόν στάδιο δεν προσφέρεται για διαπιστώσεις, ενώ αναφορικά με τις εκτιμήσεις που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντηση είπε ότι «τις σεβόμαστε» και ότι «δεν θα θέλαμε να τις δημοσιοποιήσουμε».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος Χριστόφιας παραμένει στο πλευρό των συντεχνιών, ο κ. Μωυσέως είπε ότι οι θέσεις που κατέθεσαν σήμερα οι συντεχνίες είναι θέσεις της ΣΕΣ, στις οποίες ο Πρόεδρος έχει ανταποκριθεί θετικά και συμφωνεί στη γενικότερη φιλοσοφία τους, ως προς τις υποχρεώσεις της ΕΕ στα θέματα ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής.

Συμπλήρωσε επίσης ότι οι θέσεις αυτές είχαν συζητηθεί κατά τη συνάντηση του Προέδρου με τη ΓΓ της ΣΕΣ, κατά τη συνάντησή τους στην Κύπρο πριν από λίγες ημέρες.

Στο Υπόμνημα που επέδωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αναφέρεται εξάλλου ότι η δημοσιονομική εξυγίανση και ο τερματισμός της ύφεσης μπορούν να επιτευχθούν μέσα από την ελάφρυνση των περιορισμών του προϋπολογισμού και την κατάργηση των ανισορροπιών.

Συμπληρώνεται ότι η δημοσιονομική εξυγίανση επέφερε ολέθριες επιπτώσεις, ενώ γίνεται και λόγος για ανυπολόγιστες συνέπειες στην καθημερινή ζωή των εργαζομένων και των πολιτών, λόγω των μέτρων λιτότητας.

«Αναμφισβήτητα, ο κοινωνικός διάλογος και η συλλογική διαπραγμάτευση αποτελούν βασικά και αναπόσπαστα στοιχεία του Ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Ως εκ τούτου, οι οργανώσεις μέλη της ΣΕΣ και των κλαδικών της Ομοσπονδιών, αντιτιθέμαστε σθεναρά στις όποιες προσπάθειες για καταπάτηση και παράκαμψη αυτών των δικαιωμάτων τόσο σε εθνικό όσο και Ευρωπαϊκό επίπεδο», αναφέρεται στο Υπόμνημα.

Τέλος, συμπληρώνεται ότι επιβάλλεται αλλαγή πλεύσης στις πολιτικές λιτότητας, δίνοντας προτεραιότητα στην επίλυση της κρίσης σύμφωνα με τους τρεις πυλώνες του προτεινόμενου κοινωνικού συμβολαίου της ΣΕΣ, δηλαδή τον κοινωνικό διάλογο, την οικονομική διακυβέρνηση για ανάπτυξη και την οικονομική, φορολογικ

Keywords
Τυχαία Θέματα