Δικαστής Κένταλ: 12 εκ. τα θύματα της εμπορίας προσώπων

19:22 3/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στα 32 δισ. δολάρια Αμερικής ανέρχονται τα κέρδη της εμπορίας προσώπων, ενώ τα θύματα ξεπερνούν τα 12 εκατομμύρια σύμφωνα με έρευνες του 2010, όπως δήλωσε η ειδική σε θέματα εκμετάλλευσης ανηλίκων και εμπορίας Προσώπων, Αμερικανίδα Δικαστής Βιρτζίνια Κένταλ.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στο Κέντρο Fulbright στη Λευκωσία, η Δικαστής Κένταλ αναφέρθηκε στις εμπειρίες της όσον αφορά υποθέσεις εμπορίας προσώπων και είπε ότι ο αριθμός των ποινικών διώξεων, σύμφωνα με έρευνες, φτάνει μόλις τις 3,000 παγκοσμίως.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο,

η Δικαστής Κένταλ ανέφερε ότι στην έρευνα εμπορίας προσώπων της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για το 2010 καταγράφονται μόνο 24 θύματα σεξουαλικής εμπορίας και 17 θύματα αναγκαστικής εργασίας.

Υπάρχουν, είπε, διάφορες μορφές εμπορίας προσώπων, όπως ο εξαναγκασμός γυναικών και παιδιών στην πορνεία και η αναγκαστική εργασία, κυρίως σε αγροκτήματα.

Οπως εξήγησε, ο μικρός αριθμός ποινικών διώξεων οφείλεται κυρίως στην έλλειψη εκπαίδευσης και ικανότητας να εντοπιστεί το έγκλημα και τα θύματα, τα οποία, όπως είπε, διακατέχονται από φόβο και χάνουν τον έλεγχο της ζωής τους.

Η Δικαστής Κένταλ σκιαγράφησε το προφίλ των θυμάτων, λέγοντας ότι συνήθως έχουν ένα μόνιμο φόβο στο βλέμμα, είναι ντυμένα φτωχά, δεν έχουν σωστή υγιεινή, φέρουν τραύματα, μώλωπες και καψίματα από τσιγάρα στο σώμα, εξαρτώνται από κάποιο άλλο άτομο, χρωστούν χρήματα σε άλλο άτομο που ελέγχει τη ζωή, τη διαμονή και τη διατροφή τους (έμποροι προσώπων), δεν έχουν δικά τους εισοδήματα ή εάν έχουν τα δίνουν αμέσως στους εμπόρους και κρατούνται σε απομόνωση.

Στη συνέχεια μίλησε για τα ψυχολογικά τραύματα των θυμάτων εμπορίας προσώπων και είπε ότι πολλές φορές τα ίδια τα θύματα χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα και δεν αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους ως θύματα.

Η Δικαστής Κένταλ έκανε αναφορά στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καθώς και στο πώς μπορεί ένας δικαστής να εντοπίσει ένα θύμα εμπορίας προσώπων.

Παρόντες στη διάσκεψη ήταν επίσης ο δικηγόρος Daniel T.Brier και η ψυχολόγος Florence Burke, σύμβουλος Κυβερνητικών και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε θέματα εμπορίας προσώπων και σύγχρονων μορφών σκλαβιάς, οι οποίοι, μαζί με την Δικαστή Κέντελ επισκέπτονται την Κύπρο για πραγματοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για θέματα που σχετίζονται με την εμπορία και διακίνησης προσώπων, που απευθύνονται σε δικαστές, δικηγόρους, δημόσιους κατήγορους και ψυχολόγους.

Keywords
Τυχαία Θέματα