ΔΗΚΟ : Ο Πρόεδρος να συγκαλέσει αμέσως το Εθνικό Συμβούλιο

15:05 2/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος Φώτης Φωτίου δήλωσε σήμερα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ”οφείλει να συγκαλέσει αμέσως το Εθνικό Συμβούλιο, προκειμένου να τεθούν όλα επί τάπητος και με συλλογικότητα να επανασχεδιαστεί τόσο η εφεξής τακτική μας απέναντι στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων, όσο και η στρατηγική με την οποία θα αντιμετωπίσουμε τις μεθοδεύσεις της Αγκυρας και τις επιδιώξεις παραγόντων της διεθνούς κοινότητας που οδηγoύν σε εκτροπή και εγκλωβισμό της δικής μας πλευράς σε επικίνδυνες διαδικασίες, ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και σε

εκβιαστικά διλήμματα”.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι ”είναι προφανές ότι στη Νέα Υόρκη επιχειρήθηκε δια στόματος του ΓΓ του ΟΗΕ η ωραιοποίηση μιας κατάστασης που δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού”.

Ενώ είναι σαφές, είπε, ότι εκείνο το οποίο ακριβώς συνιστά το μέγιστο, αν όχι το μοναδικό εμπόδιο, για οποιαδήποτε πρόοδο των διαπραγματεύσεων είναι η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, ο κ. Μπαν Γκι-μουν απέφυγε αυτή την αναφορά σε αυτή την αμείλικτη πραγματικότητα.

”Είναι απολύτως σαφές ότι αν τα Ηνωμένα Εθνη δεν καλέσουν με αποφασιστικότητα και αυστηρότητα την τουρκική πλευρά να συνεργαστεί για λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών και των ψηφισμάτων του Διεθνούς Οργανισμού, το Κυπριακό θα παραμένει σε αδιέξοδο”, πρόσθεσε.

Κατά συνέπεια, συνέχισε ο κ. Φωτίου, παραμένει ακατανόητη, αν όχι προβληματική η αναφορά του Γενικού Γραμματέα σε ενθαρρυντική πρόοδο που δήθεν σημειώθηκε στη Νέα Υόρκη. ”Εκτός αν ο Γενικός Γραμματέας και οι συνομιλητές του γνωρίζουν κάτι που εμείς αγνοούμε”, πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, είναι προφανές ότι εάν τα Ηνωμένα Εθνη δεν αποφασίσουν πραγματικά να λύσουν το πρόβλημα που συνιστά η τουρκική αδιαλλαξία, καμία ελπίδα δεν μπορεί να υπάρξει για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού, όποιες και αν είναι οι προφάσεις εν αμαρτίαις με τις οποίες αντιμετωπίζεται η διαδικασία επίλυσης του κυπριακού και όποιες μορφές διαβουλεύσεων (απευθείας, εκ του σύνεγγυς) και εάν εφαρμόσουν.

”Ούτε ακόμα με την επινόηση έμμεσων ή συγκεκαλυμμένων μεθόδων επιδιαιτησίας ή με τυπικά ή άτυπα χρονοδιαγράμματα θα υπάρξει οποιοδήποτε αποτέλεσμα”, πρόσθεσε.

Ο κ. Φωτίου είπε πως η κατάληξη της συνάντησης της Νέας Υόρκης, δικαιώνει το ΔΗΚΟ και επιβεβαιώνει την ορθότητα της πρότασης του να ζητηθεί η αναβολή της συνάντησης προκειμένου να προηγηθεί κατάλληλη προετοιμασία και κυρίως να διαμορφωθούν συνθήκες που να διασφαλίζουν ουσιαστική πρόοδο.

”Με αυτή την έννοια, αναμένουμε ότι, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα αναγνωρίσει ειλικρινώς την ορθότητα των επισημάνσεων μας, καθώς και την γνησιότητα των προβληματισμών, των ανησυχιών και των επιφυλάξεων μας”, είπε.

Αναφερόμενος στο ότι ”ο Πρόεδρος οφείλει επίσης να συγκαλέσει αμέσως το Εθνικό Συμβούλιο”, για να επανασχεδιαστεί η εφεξής τακτική μας, σημείωσε ότι ”προϋπόθεση του προτεινόμενου αναγκαίου συνολικού επανασχεδιασμού είναι η εγκατάλειψη από την πλευρά του

Keywords
Τυχαία Θέματα