ΔΗΚΟ: Στήριξη Χριστόφια αλλά όχι συνεργό σε νέο Μπούργκενστοκ

14:01 17/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το ΔΗΚΟ θα στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη κρίσιμη συνάντηση του GreenTree, όμως δεν θα γίνει συνεργό σε ένα νέο Μπούργκενστοκ, ούτε θα δώσει λευκή επιταγή στη διαχείριση του Κυπριακού, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος Φώτης Φωτίου.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΔΗΚΟ, ο κ. Φωτίου δήλωσε επίσης ότι το ΔΗΚΟ αναμένει

ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει από το Green Tree χωρίς να έχει επιβαρύνει περαιτέρω τη δική μας πλευρά και χωρίς να αποδεχθεί σαφείς ή συγκεκαλυμμένες επιδιαιτησίες ή μια πορεία προς διεθνή διάσκεψη χωρίς τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τη δική μας πλευρά.

Αναφορικά με τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Φωτίου είπε ότι το αποτέλεσμα της συνεδρίας είναι το αναμενόμενο και το ενδεδειγμένο, ωστόσο, πρόσθεσε ότι μια συνεδρία έπρεπε να είχε γίνει έγκαιρα και όχι εκ των υστέρων και αφού για ένα μεγάλο διάστημα η πολιτική ηγεσία βρισκόταν στο σκοτάδι.

«Με αίσθημα ευθύνης και σε ένα βαθμό με συλλογικότητα, το Εθνικό Συμβούλιο διαμόρφωσε ένα πλαίσιο ελάχιστων προϋποθέσεων για τη διαχείριση της συνάντησης στο Green Tree, συνάντηση που το ΔΗΚΟ από καιρό είχε ζητήσει την αναβολή της και που επανέλαβε και χθες», είπε.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε πως το πλαίσιο που συμφωνήθηκε έχει δεσμευτικούς όρους για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και σαφείς θέσεις και ξεκάθαρα μηνύματα προς τον ΟΗΕ και την τουρκική πλευρά.

«Στη βάση αυτών των όρων και προϋποθέσεων, το ΔΗΚΟ θα στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη κρίσιμη συνάντηση. Όμως, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει, το ΔΗ.ΚΟ. δεν θα γίνει συνεργό σε ένα νέο Μπούργκενστοκ, ούτε θα δώσει λευκή επιταγή στη διαχείριση του κυπριακού προβλήματος σε αυτή τη κρίσιμη φάση και σε αυτές τις ιδιαίτερα δυσχερείς συνθήκες, που, εκτός της τουρκικής αδιαλλαξίας και των πονηρών μεθοδεύσεων διαφόρων παραγόντων της διεθνούς κοινότητας, οφείλονται και σε συγκεκριμένους λανθασμένους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ είπε στη συνέχεια ότι η στάση ευθύνης που τήρησε το κόμμα του στη χθεσινή συνεδρία ούτε αναιρεί, ούτε ακυρώνει τις ανησυχίες, τις επιφυλάξεις, τις ενστάσεις και τις διαφωνίες μας με συγκεκριμένους χειρισμούς και θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Οι απόψεις μας είναι εκεί και θα επαναληφθούν όταν ανοίξει η συζήτηση για το γενικότερο θέμα της πάρα πέρα στρατηγικής και της τακτικής που πρέπει να ακολουθηθεί. Μιας διεκδικητικής στρατηγικής και τακτικής που να επανατοποθετεί την Τουρκία στο εδώλιο του κατηγορούμενου. Μια στρατηγική και μια τακτική στη βάση της παλλαϊκής εντολής της 24ης Απριλίου 2004 και των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου του 2009», πρόσθεσε.

Ο κ. Φωτίου επανέλαβε ότι αν οι προειδοποιήσεις και οι απόψεις του ΔΗΚΟ ετύγχαναν έγκαιρα της δέουσας προσοχής και γίνονταν αποδεκτές, «δεν θα βρισκόμασταν σήμερα σε αυτή τη πολύ δύσκολη θέση. Θα είχαμε προλάβει μεθοδεύσεις και θα είχαμε αποτρέψει δυσμενείς εξελίξεις που σήμερα κα

Keywords
Τυχαία Θέματα