Δηλώσεις Ερογλου για Κυπριακό και αλλαγή ονομασίας ψευδοκράτους

19:43 31/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Δεν υπάρχει στην ατζέντα θέμα αλλαγής της ονομασίας του ψευδοκράτους δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου.

Οπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ερογλου χαρακτήρισε λάθος τα σχόλια που γίνονται για αλλαγή της ονομασίας του ψευδοκράτους, λέγοντας ότι ”τέτοιο θέμα δεν υπάρχει στην ατζέντα”.

Αναφερόμενος στο θέμα της αλλαγής του ”συντάγματος” είπε πως το ”σύνταγμα” του 1985 με βάση τα σημερινά δεδομένα πρέπει να αλλαχθεί, σημειώνοντας πως η αρμόδια ”επιτροπή” της ψευδοβουλής άρχισε τις συζητήσεις.

Μιλώντας σε κοινή εκπομπή της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT

AVAZ με τον Μπαϊράκ, ο κ. Ερογλου ανέφερε ότι η προσδοκία να υπάρξει λύση μετά την 1η Ιουλίου είναι περιορισμένη και υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Προέδρου Χριστόφια ότι δεν βλέπει φως για μια συμφωνία πρόσθεσε ότι ”δεν έμεινε κομμάτι του προβλήματος που δεν έχει συζητηθεί. Εάν υπάρχει πρόθεση, σε μια βδομάδα, σε 15 μέρες το λύνουμε, αλλά οι Ε/κ πετάγοντας εμάς έξω από την Κυπριακή Δημοκρατία έγιναν μέλος της ΕΕ και αυτό αύξησε την αδιαλλαξία τους. Στην Κύπρο χρειάζεται μια λύση που να ζούμε πλάι πλάι. Λέγοντας συμφωνία εννοούμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία βασισμένη σε δύο ισότιμα ιδρυτικά κρατίδια. Εάν δεν υπάρξει ούτε αυτό, τότε μπορεί να υπάρξει συμφωνία ότι υπάρχει ασυμφωνία. Αλλά οι Ε/κ λένε σε όλα όχι”.

Στη νότια Κύπρο, όπως αποκάλεσε τις ελεύθερες περιοχές, αυξάνεται η κοινή γνώμη που δεν δέχεται την εκ περιτροπής προεδρίας και την ομοσπονδιακή λύση, υπενθυμίζοντας ότι το 2004 ο τότε Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος με δάκρυα στα μάτια είχε δηλώσει πως παρέλαβε κράτος και δεν θα παραδώσει κοινότητα, υποστηρίζοντας ο κ. Ερογλου πως αυτό δείχνει ότι αυτή είναι η πρόθεση των Ε/κ.

Στα ΗΕ, συνέχισε, όσο η Ρωσία, η Κίνα και η Γαλλία χρησιμοποιούν το δικαίωμα βέτο η ε/κ πλευρά δεν θα συναινέσει σε μια συμφωνία, λέγοντας ότι στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ στις 28 Απριλίου του 2004 για άρση των λεγόμενων εμπάργκο, η Ρωσία είχε θέσει βέτο.

Οσον αφορά τα όσα ακούγονται για σχέδιο Β, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν υπάρχει θέμα ανακοίνωσης ενός σχεδίου Β μετά την 1η Ιουλίου, αλλά – πρόσθεσε – εάν δεν γεννηθεί μια πιθανότητα για συμφωνία ”υπάρχουν σχέδια που έχουμε σκεφθεί”.

Το Ισραήλ, συνέχισε, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία το φυσικό αέριο, άρχισε να θέλει αεροπορική βάση στο νότο – όπως αποκάλεσε τις ελεύθερες περιοχές – και στοχεύει στην δημιουργία έντασης στην περιοχή, για να υποστηρίξει ότι η ε/κ πλευρά εργάζεται ώστε να προσεγγίσει τις ΗΠΑ, αλλά δεν μπορεί να εγκαταλείψει και την Ρωσία.

Η πρώτη γεώτρηση, ανέφερε ο Ντερβίς Ερογλου, που έχει γίνει στην ξηρά στα κατεχόμενα μπορεί να είναι 100% επιτυχής και οι αναλύσεις που θα βγουν θα είναι πολύ ωφέλιμες. Οι γεωτρήσεις, είπε, δεν έφθασαν ακόμα στο επιθυμητό βάθος, οι σεισμικές έρευνες συνεχίζονται και η Τουρκία θα συνεχίσει τις θαλάσσιες έρευνες με το νέο πλοίο που έχει αγοράσει.

Οσον αφορά το σχέδιο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, αυτό μπορεί – κατά τον Τ/κ ηγέτη – να χρησιμοποι

Keywords
Τυχαία Θέματα