Δηλώσεις Κιουτσιούκ και άλλων στα κατεχόμενα για το τέμενος στη Λ/σο

20:22 17/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με μεθόδους που ανήκουν σε μια περίοδο 50 χρόνια πίσω, οι Ε/κ δεν πρέπει να «επισκιάζουν» την ειρήνη στην Κύπρο, δήλωσε ο ψευδοπρωθυπουργός, Ιρσέν Κιουτσιούκ σχολιάζοντας και σήμερα την φωτιά που τέθηκε κακόβουλα στο τέμενος Χατζή Ιμπραχήμ Αγά, στη Λεμεσό.

Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Κιουτσιούκ ερωτηθείς σήμερα σχετικά είπε ότι εάν οι Ε/κ θέλουν να ζήσουν μαζί με τους Τ/κ, δίπλα δίπλα, πρέπει να ξεπεράσουν αυτές τις ”παλιομοδίτικες μεθόδους” γιατί αυτά δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. ”Η ε/κ πλευρά αισθάνεται

όπως το 1958, το 1960, το 1963. Πρέπει πλέον να ξεχάσει τις μεθόδους 50 χρόνων πίσω”.

Απ τη μια, είπε, οι Ε/κ ετοιμάζονται να αναλάβουν την Προεδρία της ΕΕ και από την άλλη προσπαθούν με μεθόδους 50 χρόνων πίσω να επισκιάσουν την ειρήνη στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Κιουτσιούκ έχει δώσει εντολή να φτιαχτεί το τέμενος, το οποίο έχει υποστεί μεγάλη ζημιά. Ειδική ομάδα τεχνικών και ο ”διευθυντής” των ευαγών ιδρυμάτων – ΕΦΚΑΒ, πρόσθεσε, επιθεώρησε χθες το χώρο. Το τζαμί, σημείωσε, είναι ενεργό και χρησιμοποιείται από τους μουσουλμάνους που ζουν στη Λεμεσό. Υποστήριξε τέλος ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν εκατοντάδες εκκλησίες, αλλά από το 1974 μέχρι σήμερα σε καμιά δεν προκλήθηκε ζημιά, αντιθέτως πολλές συντηρήθηκαν, εκφράζοντας την αντίθεσή του στο να προκαλούνται ζημιές σε χώρους θρησκευτικής λατρείας.

Ο λεγόμενος ”υπουργός θρησκευτικών υποθέσεων” Ταλίπ Αταλάι αφού επεσήμανε ότι από τις ενέργειες που έγιναν από το ΥΠΕΣ και τον Δήμο Λεμεσού δεν υπήρξε αποτέλεσμα (όσον αφορά τους δράστες), ανέμενε – όπως σημείωσε – καταδικαστική δήλωση από την Εκκλησία της Κύπρου.

Ο ”διευθυντής” των ευαγών ιδρυμάτων – ΕΒΚΑΦ, Μουσταφά Κεμάλ Καϊμακαμζαντέ εξέφρασε τη λύπη του για το περιστατικό λέγοντας ότι δεν είναι το πρώτο. Είτε στο ίδιο τζαμί, είτε σε άλλα πολιτιστικά μνημεία στο νότο, πρόσθεσε, έγιναν επιθέσεις στο παρελθόν, ευχόμενος αυτό να είναι το τελευταίο. Οι δηλώσεις του έγιναν μετά την επίσκεψή του στο τζαμί στη Λεμεσό, όπου – όπως είπε – ρίφθηκε από το παράθυρο κηροζίνη και πήρε φωτιά. Κάηκε, ανέφερε, το ταβάνι, οι πόρτες και τα παράθυρα και η ζημιά είναι μεγάλη γι’ αυτό και το τέμενος δεν είναι τώρα σε κατάσταση να χρησιμοποιηθεί, καθώς υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει η οροφή.

Θα διαμαρτυρηθούν για το περιστατικό, πρόσθεσε, στους αρμόδιους φορείς των ΗΕ και της ΕΕ. Σημείωσε τέλος ότι υπολόγισε τη ζημιά στο τέμενος γύρω στις 50.000 τουρκικές λίρες (περίπου 24.000 ευρώ).

Διάφορες οργανώσεις στα κατεχόμενα, όπως οι ”σύνδεσμοι θρησκευτικών λειτουργών και εργαζομένων” εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδίκης του περιστατικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα