Δίπλα στα παιδιά και τους έφηβους μέσω της γραμμής στήριξης 116 111

11:12 1/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Υπουργείο Εργασίας, ως το αρμόδιο Υπουργείο για την προστασία των παιδιών και των εφήβων, στηρίζει και επιβραβεύει προγράμματα όπως η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής Στήριξης Παιδιών και Εφήβων 116 111, τα οποία ενισχύουν τον αγώνα της πολιτείας στην παροχή ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Η κ. Χαραλάμπους, σε χαιρετισμό της στην τελετή έναρξης της λειτουργίας της

τηλεφωνικής γραμμής Στήριξης Παιδιών και Εφήβων 116 111, σημείωσε ότι οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας στηρίζουν την εθελοντική πρωτοβουλία και ενθαρρύνουν τη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη λειτουργία προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας.

Έχοντας, είπε, έχοντας πλήρη επίγνωση της συνεισφοράς του εθελοντικού κινήματος στον κοινωνικό τομέα, η Κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες των οργανωμένων εθελοντών μέσα από το Σχέδιο Επιχορήγησης.

Όπως ανέφερε, η παροχή της κρατικής χορηγίας στοχεύει στην προαγωγή και ενδυνάμωση της εθελοντικής δραστηριότητας στο τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και ταυτόχρονα, συμβάλλει στην αποκέντρωση, στην καλύτερη ευελιξία και πολυμορφία των υπηρεσιών, στη μείωση των δημόσιων δαπανών αλλά πάνω απ’ όλα στην εξυπηρέτηση των πολιτών σε τοπικό επίπεδο.

Σημείωσε ακόμα ότι στα πλαίσια του προαναφερόμενου Σχεδίου, ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, έλαβε επιχορήγηση το 2011 ποσό ύψους 119 χιλιάδων ευρώ.

Η Υπουργός Εργασίας είπε πως το πολυτιμότερο που χρειάζεται ένα παιδί είναι η συναισθηματική στήριξη πέρα από την ικανοποίηση των βασικών του αναγκών, σημειώνοντας πως η ευρωπαϊκή «Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111» λειτουργεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τον ίδιο αριθμό.

Για την Κύπρο, ανέφερε πως είναι μια νέα συμβουλευτική τηλεφωνική γραμμή αποκλειστικά για παιδιά και εφήβους.

”Στη Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111”, είπε, ”μπορεί ένα παιδί ή έφηβος να μιλήσει για οτιδήποτε το απασχολεί. Με αυτό τον τρόπο δίδεται η ευκαιρία στα παιδιά και στους έφηβους να συζητήσουν όλα τα προβλήματα που πιθανώς να τα απασχολούν. Ενθαρρύνονται να μην διστάσουν να τηλεφωνήσουν αν έχουν ανησυχίες για το μέλλον τους, αν βρίσκουν δυσκολίες στη σχέση με τους γονείς ή τους φίλους τους, αν αντιμετωπίζουν προβλήματα στην οικογένεια, όπως χωρισμό των γονιών, θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, προβλήματα στο σχολείο ή αν απλώς νιώθουν φοβισμένα”.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ”πίσω από κάθε γραμμή 116 111, υπάρχει κάποιος που νοιάζεται πραγματικά για το παιδί και τον έφηβο”, προσθέτοντας πως ”με ένα τηλεφώνημα δίδεται αυτόματα η πρόσβαση σε οποιοδήποτε παιδί και έφηβο χωρίς διακρίσεις, να αποταθεί σε ειδικούς σύμβουλους ψυχικής υγείας και η δυνατότητα της ανωνυμίας διασφαλίζει την επιφυλακτικότητα των παιδιών και εφήβων να μοιραστούν προσωπικά τους θέματα”.

Καταλήγοντας, είπε πως ”η διασφάλιση των συμφερόντων των παιδιών είναι θεμελιώδης αξία που αναγνωρίζεται και προωθείται από όλα τα κράτη-μ

Keywords
Τυχαία Θέματα