Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας

Στην ακύρωση του μνημονίου και την αντικατάστασή του με ένα εθνικό σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, καθώς και στην κατάργηση του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις θα επιμείνει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την σημερινή παρουσίαση του επικαιροποιημένου οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η

παρουσίαση θα γίνει στις 12 μ.μ. στον πολυχώρο «Αθηναΐς», σε τέσσερις θεματικές παρεμβάσεις στους τομείς: Οικονομία, Κοινωνικό Κράτος – Εργασία, Δημοκρατία – Πολιτικό Σύστημα, Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει πολύ ψηλά στην οικονομική του ατζέντα τη στήριξη των ανέργων και των χαμηλών εισοδημάτων, που πλήττονται από τη λιτότητα, ενώ αναμένεται να προτείνει την κατάργηση του λεγόμενου χαρατσιού της ΔΕΗ, τουλάχιστον για τους χαμηλόμισθους και τα φτωχότερα στρώματα.

Ακόμη, η Κουμουνδούρου προτάσσει την εφαρμογή ενός δίκαιου αλλά και αποτελεσματικού φορολογικού προγράμματος που με την δημιουργία περιουσιολογίου και αναδιοργάνωσης των φορολογικών υπηρεσιών και ηλεκτρονικές συναλλαγές θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει διαπραγμάτευση για το ύψους του χρέους και την αποπληρωμή με ρήτρες ανάπτυξης και με νέους ευνοϊκούς όρους. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να προτείνει αξιοποίηση της διαδικασίας του Διεθνούς Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προτείνει να γίνει με κοινές μετοχές μετά ψήφου που θα έχει ως συνεπακόλουθο να περάσουν οι τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο. Επίσης, αναμένεται να προτείνει πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν σχεδιαστεί και να περάσουν επίσης υπό δημόσιο έλεγχο ΔΕΚΟ στρατηγικού χαρακτήρα που είτε βρίσκονται σε πορεία ιδιωτικοποίησης είτε έχουν ιδιωτικοποιηθεί.

Για «18 βήματα προς την ολοκλήρωση της κόλασης του μνημονίου», έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις προτάσεις που ανέπτυξε χθες ο Αντώνης Σαμαράς και επανέλαβε πως «απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης είναι η ανατροπή των μνημονίων και η αναδιαπραγμάτευση του χρέους και όχι οι αόριστες προεκλογικές εξαγγελίες». Προηγουμένως ο πρόεδρος της ΝΔ είχε εξαπολύσει δριμεία επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως όσοι μιλούν για μονομερή καταγγελία του μνημονίου «μοιάζουν με παιδάκια που παίζουν με τα σπίρτα μέσα σε μπαρουταποθήκη».

Keywords
Τυχαία Θέματα