Διπλωματικός πυρετός ενόψει της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

19:32 17/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Τελ Αβίβ καταρρίφθηκε από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας “Iron Dome”, επιβεβαίωσε ένας ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Το Ισραήλ ανέπτυξε σήμερα μια συστοιχία πυραύλων “Iron Dome” στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ, μετά τις εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Λωρίδα της Γάζας

προς την πυκνοκατοικημένη μητρόπολη, την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ότι εκτόξευσε έναν πύραυλο προς την πόλη αυτή, η τρίτη τέτοια επίθεση αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε την αεροπορική του επίθεση στον θύλακο αυτό την Τετάρτη.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν για να συζητήσουν το πώς οι δύο χώρες θα μπορούσαν να βοηθήσουν να τερματιστεί κλιμάκωση της βίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες “θέλουν το ίδιο πράγμα που θέλουν και οι Ισραηλινοί”, το οποίο είναι να τεθεί τέλος στις επιθέσεις με πυραύλους κατά του Ισραήλ από Παλαιστίνιους μαχητές στη Γάζα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν έμφαση στη διπλωματία και στην “αποκλιμάκωση”, που τα θεωρούν κλειδιά για την επίλυση της σύγκρουσης, είπε ο Ρόουντς.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι εξέφρασε εξάλλου, τη βαθύτατη ανησυχία του για τη σύγκρουση στη Γάζα, και κάλεσε τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιτύχει μια μόνιμη εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Γάζας, ανακοίνωσε το γραφείο του. Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον κ. Νετανιάχου ο Μάριο Μόντι δήλωσε ότι είναι “εξαιρετικά ανήσυχος για τη συνέχιση των συγκρούσεων” που ξέσπασαν την Τετάρτη με τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς, Αχμαντ Τζααμπάρι. Απηύθυνε επίσης έκκληση “για να συναφθεί μεταξύ των μερών εκεχειρία το συντομότερο δυνατό, για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να επιτραπεί η επανάληψη του διαλόγου και των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων”.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός από την πλευρά του δήλωσε στον Μάριο Μόντι ότι είναι “βέβαιος πως η Ιταλία θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξεύρεση λύσης στην κρίση, κυρίως λόγω των εξαιρετικών σχέσεων που έχει με την Αίγυπτο”.

Επίσης, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στο Κάιρο ότι το Ισραήλ θα πρέπει να λογοδοτήσει για τη “σφαγή αθώων παιδιών” στη Γάζα. “‘Ολος ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι αργά ή γρήγορα, θα τους ζητηθεί να λογοδοτήσουν για τη σφαγή αθώων παιδιών που σκοτώθηκαν με απάνθρωπες μεθόδους στη Γάζα”, τόνισε ο κ. Ερντογάν σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Καίρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα