ΔΗΣΥ: Ζητεί από τον Πρόεδρο ενότητα στο φυσικό αέριο

12:56 11/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Γραπτή Δήλωση του Αντιπροέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού
Νίκου Τορναρίτη για το φυσικό αέριο – Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για εθνική συνεννόηση

H αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κύπρου είναι μέγα ζήτημα για το οποίο απαιτείται υψηλού επιπέδου συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Δεν είναι υπόθεση της παρούσας κυβέρνησης, ούτε καν της παρούσας γενιάς.

Κάτω από αυτό το πρίσμα θεωρώ επιβεβλημένο: πρώτον, να οικοδομηθεί αυτή η υψηλού επιπέδου διακομματική συνεννόηση με πρώτο άμεσο βήμα τη σύγκληση ειδικής

συνάντησης των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεύτερον, να καθιερωθούν πολιτειακοί θεσμοί που θωρακίζουν το κράτος στη διαχείριση του θέματος του φυσικού αερίου και διαδικασίες διαφάνειας και ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

Αυτή είναι κατά την άποψή μας η ανάγκη της συγκυρίας και η προσδοκία της κοινής γνώμης. Το ζήτημα του φυσικού αερίου δεν πρέπει να αφεθεί να διολισθήσει στις επικοινωνιακές σκοπιμότητες μιας κυβέρνησης στο τέλος της θητείας της. Δυστυχώς η προσέγγιση του προέδρου της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια και σε αυτό το ζήτημα δεν αντανακλά αυτές τις προδιαγραφές.

Παρουσιάζει τον εαυτό του και την κυβέρνησή του ότι έχουν την αυτάρκεια να χειριστούν τα ζητήματα. Στην πραγματικότητα παραμένει προσωπικά περιχαρακωμένος στην αγωνία του να αναστρέψει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και συντηρεί μια κομματική διαχείριση του θέματος.

Αυτή την εβδομάδα ακούεται ότι θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το φυσικό αέριο. Έστω και σε αυτή την προχωρημένη φάση της διαδικασίας πιστεύω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να συγκαλέσει το άτυπο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Οι ειλικρινείς συνεννοήσεις είναι η καλύτερη οδός για να εξυπηρετήσουμε τα μεγάλα εθνικά συμφέροντα για τα οποία θα κληθούμε να λογοδοτήσουμε στις αυριανές γενιές. Η σύνθεση των απόψεων και η συλλογική πολιτική σοφία, σε συνδυασμό με την έγκυρη επιστημονική γνώση, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχουν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται επιτέλους να κάνει πράξη την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο σε ένα ζήτημα όπου υπάρχει δημόσια μέγιστη σύγκληση θέσεων. Το ζήτημα του φυσικού αερίου και τις αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πόρων μας μπορεί να βγει έξω από την πολιτική αντιπαλότητα, αν ο νυν πρόεδρος ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης υπεύθυνα και με ψυχραιμία καταθέτει τις προτάσεις του για εθνική συνεννόηση.

Ο χρόνος για ουσιαστικές παρεμβάσεις σε μια υπό διαμόρφωση στρατηγική δεν μας επιτρέπει περαιτέρω καθυστερήσεις. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΔΗΣΥ, Ζητεί, Πρόεδρο,disy, zitei, proedro