ΔΝΤ: Πολύ μεγάλο το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

10:22 7/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Olivier Blanchard δήλωσε τη Δευτέρα ότι φαίνεται ότι το «κούρεμα» του ελληνικού ιδιωτικού χρέους θα είναι «πολύ μεγάλο», καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ιδιωτών επενδυτών και της ελληνικής Κυβέρνησης συνεχίζονται.

«Με σέβας προς τους ιδιώτες πιστωτές σ’ αυτό το στάδιο φαίνεται ότι το ‘κούρεμα’ θα είναι πολύ μεγάλο», δήλωσε ο κ. Blanchard, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, προσθέτοντας ότι «όμως αυτό είναι το μισό απ’ ό,τι πρέπει να γίνει

και κατά ένα τρόπο μπορεί να είναι και το πιο εύκολο μισό, το άλλο μισό είναι η ανταγωνιστικότητα».

Ο κ. Blanchard είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια δραματική μείωση του δημόσιου χρέους της. Το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το χρέος της κατά 120% του ΑΕΠ ως το 2020 για να βάλει την οικονομία της σε βιώσιμο δρόμο.

Για να εξέλθει η Ελλάδα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα, η Κυβέρνηση πρέπει να μειώσει το χρέος, να περιορίσει το κόστος των μισθών και να βελτιώσει την παραγωγικότητα και την οικονομική ανταγωνιστικότητα, ανέφερε το στέλεχος του ΔΝΤ.

«Σύμφωνα με ένα ρεαλιστικό σενάριο, κάτι τέτοιο θα πάρει πάρα πολύ καιρό και για πολύ καιρό η Ελλάδα δεν θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια δέσμευση από τους Ευρωπαίους εταίρους της και από άλλους δανειστές «για όσο καιρό πάρει, που μπορεί να είναι πολύς».

Keywords
Τυχαία Θέματα