Δ.Συλλούρης: Δεν είναι δήλωση στήριξης η ψήφος υπέρ του προϋπολογισμού

19:05 18/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013 δήλωσε ότι θα ψηφίσει ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, προσθέτοντας πως η ψήφος του δεν είναι δήλωση στήριξης της οικονομικής πολιτικής της σημερινής Κυβέρνησης.

Μιλώντας κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013 στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι «το ΕΥΡΩΚΟ δεν ψήφισε ποτέ τους προϋπολογισμούς

αυτής της κυβέρνησης», για να προσθέσει πως «αυτήν τη φορά θα ψηφίσω τους προϋπολογισμούς όχι διότι εγκρίνω την οικονομική του πολιτική. Οι προϋπολογισμοί είναι πλέον ένα μικρό κομμάτι, ουσιαστικά ποιοτικά, συγκριτικά με τα μνημονιακά νομοσχέδια που ψηφίσαμε και θα είναι αντίφαση και παιχνίδι φθηνό, επικοινωνιακό, εγώ να κάνω αυτή τη διαπίστωση και να καταψηφίζω αυτούς τους προϋπολογισμούς. Ούτε η ψήφος μου υπέρ των προϋπολογισμών είναι δήλωση στήριξης της οικονομικής πολιτικής».

Αφού ανέφερε ότι δεν ωφελεί να απαριθμήσει «τα πολλά λάθη της κυβέρνησης», ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ είπε ότι αν γινόταν το κυπριακό μνημόνιο, προτού έρθει η Τρόικα, θα έλυνε τα δημοσιονομικά προβλήματα και θα αντιμετώπιζε το θέμα των τραπεζών ξεχωριστά. Τα 30 νομοσχέδια που ψηφίστηκαν μετατοπίζουν, ανέφερε, και το βάρος και τη σημασία του προϋπολογισμού.

Είπε ακόμα ότι θα ασχολείτο ενδελεχώς με τον προϋπολογισμό αν η πρόταση του ΕΥΡΩΚΟ για τετραετή προϋπολογισμό γινόταν αποδεκτή.

Έναν τετραετή προϋπολογισμό με όραμα, μακράς πνοής, που θα περιέχει δράσεις πέρα και έξω από το μνημόνιο, θα ενισχύει την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη με στόχο τη μείωση του χρόνου της επίδρασης του μνημονίου και θα φέρνει την αναγκαία μεταρρύθμιση του κράτους όχι με οδηγίες της Τρόικας, αλλά με δικό μας προγραμματισμό και ορθολογισμό, εξήγησε.

Δεσμεύθηκε ότι, σε αυτή τη βάση, το Ευρωπαϊκό Κόμμα το Μάρτιο θα έχει έτοιμη πρόταση «για τη νέα εποχή».

Κάλεσε τους Βουλευτές να νιώσουν «την αγωνία των νέων, την απόγνωση των ανέργων, τη θλίψη των ηλικιωμένων, την απογοήτευση των φοιτητών, την αγανάκτηση των αναπήρων, την αβεβαιότητα των δικών μας παιδιών, την ανασφάλεια των οικογενειών» και απηύθυνε έκκληση «με συναίνεση και πίστη Κύπρο να ενωθούμε και να μετατρέψουμε τις προθέσεις σε σχέδιο σωτηρίας και ανάτασης της Κύπρου».

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ είπε ότι πρέπει τάχιστα να προχωρήσουμε σε ένα τραπεζιτικό μνημόνιο που να πετυχαίνει τη ρευστότητα με χαμηλά επιτόκια, τη μείωση των υψηλών απολαβών, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων στις περιπτώσεις πολιτών που μπαίνουν στην ανεργία ή των οποίων ο μισθός μειώνεται και θα περιλαμβάνει εισηγήσεις διευκόλυνσης άμεσων πληρωμών.

«Πρέπει να επέλθει η κάθαρση στο τραπεζιτικό σύστημα και η Επιτροπή Θεσμών θα προχωρήσει την έρευνα θα κατατεθούν και θα δημοσιοποιηθούν ονόματα, με πρώτα τα δικά μας, με πρώτο το δικό μου και δεσμεύομαι ότι μετά από τη δημοσιοποίηση των ονομάτων θα ανακοινώσω δημόσια και όλους τους τραπεζικούς μου λογαριασμούς για να αξιολογηθούμε και να αξιολογηθούν τα πάντα, γιατί πρέπει να κερδίσουμε και εμείς, όχι μόνο οι τράπεζες την εμπιστοσύνη του λαού» ανέφερε.

Ο Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι το πολιτικό σύστημα «σείεται συθέμελα», προσθέτοντας πως υπάρχουν πολλοί που θέλουν να το χαλάσουν. «Υπάρχει ρουσφέτι και το καταδικάσαμε, αλλά δεν καταφέραμε να το σκοτώσουμε γιατί είναι μία Λερναία Ύδρα και δεν ανέχομαι προσωπικά να μου κάνουν μαθήματα εναντίον του ρουσφετιού και της διαπλοκής άνθρωποι που μπορεί να μην άφησαν κομματικό γραφείο που δεν το επισκέφθηκαν για να κάνουν ρουσφέτι για τον εαυτό τους» είπε.

Συμπλήρωσε ότι «είναι καλοδεχούμενες οι εισηγήσεις για να στήσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τη δημοκρατία μας, όχι όμως για να υποσκάψουμε τους θεσμούς», φαινόμενο που όπως είπε, «θα δρατζιάσει τώρα με την κρίση».

Μίλησε για την αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του ΓΕΣΥ και κάλεσε την Κυβέρνηση να επέμβει για να ενισχύσει και να οργανώσει τον εθελοντισμό και τη φιλανθρωπία του κυπριακού λαού. Είπε ακόμα ότι χρειαζόμαστε ένα σχέδιο για τους ανέργους και δράσεις για άμεση εφαρμογή όλων των εργασιακών νόμων. Όπως ανέφερε «έγινε πρόοδος, δεν είναι αρκετή».

Μιλώντας για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ είπε ότι η προσέγγιση του Δημήτρη Χριστόφια οδήγησε σε στασιμότητα και ότι μετά τις εκλογές θα πιεστούμε να ξεκινήσουμε μία νέα διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

«Τους τελευταίους μήνες ζούμε μια περίοδο μυστικής ή καλύτερα σκοτεινής διπλωματίας στο Κυπριακό με μόνον παίχτη τον κύριο Ντάουνερ, του οποίου την απομάκρυνση θα έπρεπε να είχαμε ζητήσει, και όχι να τον αφήνουμε για έξι μήνες ανενόχλητο να σχεδιάζει τα όσα θα ήθελε να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά τις εκλογές» ανέφερε.

«Αντί να εκθέτουμε την Τουρκία, αφήσαμε τη στασιμότητα να λειτουργεί στα σκοτεινά σε βάρος της Κύπρου με πρωτεργάτη τον κ. Ντάουνερ» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο κεφάλαιο του φυσικού αερίου, ο κ. Συλλούρης έδωσε τα εύσημα στους Γλαύκο Κληρίδη, Τάσσο Παπαδόπουλο και Δημήτρη Χριστόφια, ενώ εξέφρασε την άποψη πως η προσέγγιση ότι το φυσικό αέριο μπορεί να λύσει το Κυπριακό, είναι «επιπολαιότητα». Τέτοιες αναφορές μετατρέπουν αυτό «το στρατηγικό εργαλείο σε δικοινοτική διαφορά» είπε, κάνοντας έκκληση να σταματήσουν γιατί «ήδη έγινε πολλή ζημιά».

Keywords
Τυχαία Θέματα