ΕΔΕΚ: Αδιευκρίνιστα σημαντικά στοιχεία της δανειακής σύμβασης

12:00 2/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το ΚΣ ΕΔΕΚ, σε σημερινή του ανακοίνωση, εκφράζει έντονη ανησυχία γιατί σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη συνομολόγηση δανειακής σύμβασης παραμένουν σε εκκρεμότητα, επιτείνοντας, όπως αναφέρει, το κλίμα αβεβαιότητας για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας.

«Πρόκειται για το τελικό ύψος των κεφαλαίων που θα παραχωρηθούν από τους δανειστές μας, όπως και το ύψος του επιτοκίου. Οι δημοσιονομικές ανάγκες είναι γνωστές,

αυτό όμως που παραμένει άγνωστο είναι το ποσό που θα χρειαστεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας για την ανακεφαλαιοποίηση. Είναι άκρως ανησυχητικό το γεγονός ότι υπάρχουν συνεχείς μετατοπίσεις στον τελικό διαγνωστικό έλεγχο», συμπληρώνει η ΕΔΕΚ.

Οπως αναφέρει, επιβάλλεται «άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση η οριστικοποίηση και αποσαφήνιση των δεδομένων, να προχωρήσει η συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης των τραπεζών έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα δανειοδοτήσεων και επενδύσεων με χαμηλό επιτόκιο και συνεπώς να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας».

«Προειδοποιούμε για την ανάγκη αποφυγής επαναδιαπραγματεύσεων επί διαπραγματεύσεων επειδή τα στοιχεία θα είναι ανακριβή ή επειδή δεν θα έχουν αναλυθεί επαρκώς. Μόνο έτσι θα επανέλθει η οικονομική ηρεμία και θα ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των ξένων αγορών», προσθέτει.

Για την ΕΔΕΚ, στρατηγικός στόχος μιας νέας οικονομικής πολιτικής με ένα έκτακτο σχέδιο οικονομικής δράσης θα πρέπει να είναι να βγει η Κύπρος από την κρίση και να τεθούν οι βάσεις για να επανέλθει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής και θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Παράλληλα, αναφέρει ότι επιβάλλεται άμεση εθνική συνεννόηση και εκπόνηση ενός σχεδίου που θα αποφέρει σε σύντομο χρόνο έσοδα τα οποία θα επιτρέψουν την έξοδο από το Μηχανισμό Στήριξης και καταλήγει: «Η έξοδος από το Μηχανισμό Στήριξης και η απαλλαγή από τους όρους ενός Μνημονίου που οδηγεί αναπόδραστα στην ύφεση και την ανεργία αλλά και σε καθεστώς ήσσονος κρατικής κυριαρχίας πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα