ΕΔΕΚ: Να διασφαλιστούν οι κάτοχοι αξιογράφων

14:33 10/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το θέμα των κατόχων των αξιογράφων είναι πολυσύνθετο, με σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις και είναι απαραίτητο να βρεθούν οι λύσεις, ώστε να αποτραπεί η θυματοποίηση των πολιτών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.

Προσθέτει πως “πέραν των ευθυνών που υπάρχουν για την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα, οι οποίες και θα πρέπει να διερευνηθούν και να αποδοθούν, τασσόμαστε υπέρ της γρήγορης εξυγίανσης και ανακεφαλαιοποίησης του, ώστε να μπορέσει να αποτελέσει και πάλι μοχλό ανάπτυξης. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία θα

πρέπει να ενταχθεί και το θέμα των αξιογράφων”.

“Αναμένουμε το κείμενο των αντιπροτάσεων της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τις προτάσεις της Τρόικα για τον τραπεζικό τομέα. Σεβόμαστε απόλυτα την ανεξαρτησία της ΚΤ και το γεγονός ότι πλείστα από τα ζητήματα έχουν τεχνοκρατικό χαρακτήρα”, αναφέρει η ΕΔΕΚ.

Προσθέτει πως “ως Κίνημα θεωρούμε σημαντική τη διασφάλιση των κατόχων των αξιογράφων, οι οποίοι υπήρξαν θύματα παραπλάνησης και όχι η συνοπτική μετατροπή των αξιογράφων σε μετοχές, όπως εισηγείται η Τρόϊκα. Θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο την οριστική επίλυση του προβλήματος χωρίς τη θυματοποίηση των συμπολιτών μας”.

“Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις νόμου για διασφάλιση της πρώτης κατοικίας αλλά και των περιουσιακών στοιχείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκονται ως εξασφάλιση έναντι δανείων σε τράπεζες, σε αντίθεση με την πρόταση της Τρόικα για γρήγορη εκποίηση”, αναφέρει.

Εκφράζει επίσης σοβαρή επιφύλαξη προς την εισήγηση της Τρόικα για αύξηση του δείκτη για τα ελάχιστα κεφάλαια των τραπεζών στο 10%. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα όλος πιθανόν ο χρηματοπιστωτικός τομέας, συμπεριλαμβανομένων των Συνεργατικών ιδρυμάτων να ζητήσει κρατική στήριξη.

“Θέση μας είναι όπως δοθεί αρκετή περίοδος αναπροσαρμογής στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να μπορέσουν να αντλήσουν τα κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, στην ίδια λογική που η Κυβέρνηση αντιπρότεινε επέκταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής”, καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα