ΕΔΕΚ: Συκοφαντικές και ατεκμηρίωτες οι κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

10:36 18/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

“Συκοφαντικές, ατεκμηρίωτες και εκ του πονηρού αποδεικνύονται οι κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που διατυπώθηκαν εναντίον της Κύπρου πριν τα Eurogroup του Μάρτη” αναφέρει η ΕΔΕΚ σε σημερινό δελτίο τύπου.

Είναι ξεκάθαρο ότι τόσο τα δημοσιεύματα όσο και δηλώσεις ξένων αξιωματούχων για το συγκεκριμένο θέμα έγιναν με σκοπό να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα

συμφέροντα και να δικαιολογηθεί το κούρεμα καταθέσεων.

Η αναφορά της Moneyval που δημοσιεύτηκε στις 19 Ιουλίου καταδεικνύει ότι η Κύπρος όχι μόνο διαθέτει ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο αλλά προχωρεί στη σωστή πρακτική εφαρμογή των διαδικασιών εντοπισμού και αντιμετώπισης παράνομων χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Στην έκθεση εντοπίζονται συγκεκριμένες αναφορές όπου οι Κυπριακές αρχές έδρασαν αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση της Κύπρου μετά και τις εκθέσεις ελέγχου της Moneyval και της Deloitte Ιταλίας τον Απρίλιο.

Επιπλέον καταδεικνύεται η επιλεκτική στάση των Ευρωπαίων αξιωματούχων εφόσον σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ η Ολλανδία απορρόφησε άμεσες ξένες επενδύσεις 3,5 τρισ. δολ. μέχρι τα τέλη του προηγούμενου έτους, ενώ μόλις 573 δισ. δολ. κατέληξαν στην πραγματική ολλανδική οικονομία. Παρόμοια είναι και η κατάσταση στο Λουξεμβούργο που ασκεί άκρατη φορολογική πολιτική και άντλησε άμεσες ξένες επενδύσεις 2,28 τρισ. δολ. εκ των οποίων μόλις 122 δισ. δολ. απορροφήθηκαν στην πραγματική οικονομία.

Η Κύπρος έχει ήδη λάβει επιπρόσθετα μέτρα καταπολέμησης φαινομένων ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ενώ έχει δεσμευτεί σε μια συνεχή προσπάθεια ενίσχυσης των διαδικασιών εκεί και όπου υπάρχουν αδυναμίες.
Η Κύπρος παραμένει ένα ισχυρό χρηματοοικονομικό Κέντρο
Η Κύπρος αποτελεί ένα αξιόπιστο χρηματοοικονομικό κέντρο παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, διατηρώντας τα σημαντικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα, παρ` όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά την απόφαση του Eurogroup.
Για να γίνει δυνατή η προσέλκυση των ξένων επενδύσεων θα πρέπει να αρθούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να δημιουργηθεί ένα πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Απαιτείται η διευκόλυνση και ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών που αφορούν επενδυτές, οι οποίοι χρησιμοποιούν την Κύπρο ως επενδυτικό κέντρο, μειώνοντας το διοικητικό φόρτο.

Επιπλέον πρέπει να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας της Κύπρου με την παροχή κινήτρων, την ενίσχυση του δικτύου αποφυγής διπλής φορολογίας και τον εμπλουτισμό των χρηματοοικονομικών προϊόντων, που παρέχονται στην Κύπρο.

Προς αυτή την κατεύθυνση το ΚΣ ΕΔΕΚ πρότεινε τη δημιουργία Ειδικής Φορολογικής Συμβουλευτικής Ομάδας, στην οποία να συμμετέχουν τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ και από τον ιδιωτικό τομέα, με σκοπό την παροχή συμβουλευτικών τεχνοκρατικών υπηρεσιών για μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα. Η Ειδική Φορολογική Συμβουλευτική Ομάδα, θα αναλύει τα μέτρα και τις νομοθεσίες, που εφαρμόζουν οι άλλες ανταγωνιστικές χώρες, ώστε η Κύπρος να παραμείνει ένα ελκυστικό επιχειρηματικό κέντρο. Η ομάδα αυτή, θα έχει, επίσης, κάτω από την ευθύνη της, τις διαπραγματεύσεις για συνομολόγηση και επαναδιαπραγμάτευση συμφωνιών Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.

Είναι επιπλέον απαραίτητη η περαιτέρω ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στον εποπτικό της ρόλο και στη σύντομη εξέταση αιτήσεων για εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και η προώθηση των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΣ ΕΔΕΚ

Keywords
Τυχαία Θέματα