Ευκαιρίες συνεργασίας με την Κύπρο στον τομέα της ενέργειας, λέει ο Ιταλός Πρέσβης

15:00 25/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για την Ιταλία, ο τομέας της ενέργειας προσφέρει νέες και ενδιαφέρουσες ευκαιρίες για συνεργασία με την Κύπρο, λαμβανομένου υπόψη του μεγάλου ενδιαφέροντος από μεγάλες ιταλικές εταιρείες για τα ευρήματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου καθώς και για τις κυπριακές πρωτοβουλίες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό δήλωσε ο νέος Πρεσβευτής της Ιταλίας

στην Κύπρο, Guido Cerboni, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Ιταλός διπλωμάτης αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενός πιο αποτελεσματικού συντονισμού μεταξύ όλων μεσογειακών χωρών της ΕΕ για επίλυση κρίσιμων θεμάτων όπως η παράνομη μετανάστευση.

Οσον αφορά το Κυπριακό είπε ότι η Ιταλία το παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και, από κοινού με την Κυβέρνηση της Λευκωσίας και τις άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, θα συνεχίσει να υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για εξεύρεση μιας θετικής και διαρκούς λύσης που θα λαμβάνει υπόψη τις νόμιμες επιθυμίες του λαού της Κύπρου.

«Ελπίζουμε ότι σύντομα θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και θα οδηγήσουν σε μια οριστική συμφωνία για την επίλυση όλων των εκκρεμούντων προβλημάτων και την επανένωση του νησιού σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο», είπε.

Επισήμανε επίσης ότι οι ιταλικές Αρχές έχουν εκτιμήσει πάρα πολύ τη δέσμευση προς τις ευρωπαϊκές αρχές, τον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο κ. Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις απειλές της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ της, λέγοντας ότι αυτές οι απειλές συνοδεύονταν με προσπάθειες για αναβάθμιση της παράνομης οντότητας του ψευδοκράτους και προώθηση λύσης δύο κρατών.

«Τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή όχι μόνο κατά της Κύπρου, αλλά και κατά της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην Κύπρο και σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα είναι επίσης επωφελής και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου στο πλαίσιο μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, είπε ότι ο δρόμος προς τα εμπρός βρίσκεται κάτω από την αιγίδα και την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη συμφωνημένη βάση.
«Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και οι δύο πλευρές πρέπει να εκπληρώσουν όλες τις δεσμεύσεις τους και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο», τόνισε.

Αναφερόμενος στην Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο, είπε ότι «έχει αποδειχθεί τόσο πρόκληση όσο και ευκαιρία».

«Είμαστε ικανοποιημένοι με όσα η Κύπρος κατόρθωσε να προσφέρει και ευχαριστημένοι που οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από όλους τους εταίρους, οι οποίοι μας συγχάρηκαν για την επιτυχημένη Προεδρία», επισήμανε.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατία αναφέρθηκε στις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα