Εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας

18:17 7/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εγκρίθηκε από τους βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση της Ελλάδας η κύρωση της Συμφωνίας του Μνημονίου Κατανόησης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

Παρουσιάζοντας το σκεπτικό της κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ασημάκης Παπαγεωργίου, ανέφερε ότι θα ήταν λάθος να ακυρωθεί από μέρους της Ελλάδας

ένα έργο που έχει ήδη σχεδιαστεί και έχουν προχωρήσει οι μελέτες γι’ αυτό.

«Ο ΤΑΡ είναι αγωγός που συναγωνίζεται το Nabucco για το νότιο διάδρομο. Η επιλογή θα γίνει το καλοκαίρι από την κοινοπραξία. Θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτικός αγωγός για το νότιο διάδρομο» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι ο αγωγός ITGI δεν έχει ακυρωθεί από τη χώρα μας, ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνεπώς παραμένει εντός των έργων κοινού ενδιαφέροντος.

Σχολιάζοντας τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για το κατά πόσο τελικά τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα λαμβάνουν ενέργεια, στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, από την Τουρκία, ο κ. Παπαγεωργίου διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει, εντός της συμφωνίας, καμία αναφορά στα νησιά, ούτε έχει γίνει καμία συζήτηση επί του θέματος.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, ο Βουλευτής Αθανάσιος Πετράκος χαρακτήρισε το Μνημόνιο «απλό ευχολόγιο» και συμπλήρωσε ότι αναφέρεται στη συμφωνία των δύο μερών, Ελλάδας και Τουρκίας, για έγκαιρη υλοποίηση του αγωγού ITGI, ο οποίος σήμερα, πέντε χρόνια μετά, δεν φαίνεται να προχωρά.

Εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η Ραχήλ Μακρή σημείωσε ότι ενδεικτικό της υποβάθμισης της συγκεκριμένης συμφωνίας είναι το ότι η κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο φυσικού αερίου στα ανοιχτά του Αζερμπαϊτζάν, έχει εξαιρέσει τον αγωγό ITGI από τα σχέδιά της ως προς την μεταφορά του προϊόντος στην Ευρώπη.

Για νόμο άνευ αντικειμένου έκανε λόγο ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ευστάθιος Μπούκουρας.

Τέλος, ο Βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, είπε ότι και αυτή η συμφωνία εντάσσεται στις συνολικότερες εξελίξεις στην περιοχή και αναδεικνύει τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων για «αντιλαϊκές μπίζνες».

Keywords
Τυχαία Θέματα