Εισφορά 70 χιλιάδων ευρώ Συνεργατισμού προς Υπουργείο Παιδείας

15:07 19/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δεκάδες χιλιάδες ευρώ έχουν μαζευτεί στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για σκοπούς κάλυψης δαπανών μαθητών ενόψει εξετάσεων αλλά και για τη σίτιση άπορων, σε μια προσπάθεια να μην δημιουργηθούν στα παιδιά – τους πιο ευαίσθητους δέκτες – κοινωνικά, ψυχικά, σωματικά και πνευματικά τραύματα, συνεπεία της οικονομικής κρίσης.
Με αυτά τα λόγια είναι που ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους παρέλαβε από τον Γενικό Διευθυντή

της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη το ποσό των 70 χιλιάδων ευρώ, σημειώνοντας ότι την εισφορά του, το Συνεργατικό Κίνημα, θα την πάρει πίσω στο πολλαπλάσιο όταν τα παιδιά γίνουν σωστοί και ενεργοί πολίτες στο μέλλον, με την παιδεία και εκπαίδευση που τους παρέχεται.

Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε σε «επιμονή» της Τρόικας να «χαλιναγωγήσει λαούς» και είπε ότι ως Κυπριακή Δημοκρατία απαντούμε, στέλνοντας μηνύματα μέσω προγραμμάτων στοχευμένων μέτρων κοινωνικής πρόνοιας και σε θέματα παιδείας.
Σε σύντομη δήλωσή του ο κ. Χλωρακιώτης είπε ότι το Συνεργατικό Κίνημα αντιδρά εμπράκτως στην έκκληση της κοινωνίας για παροχή οικονομικής βοήθειας στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και άμεσα προχώρησε με την παραχώρηση αρωγής ύψους 70 χιλιάδων ευρώ στο Υπουργείο Παιδείας.

Εξήγησε ότι οι 40 χιλιάδες ευρώ θα διατεθούν για κάλυψη των εξόδων μαθητών ώστε να μπορέσουν να παρακαθίσουν στις τελικές εξετάσεις και να αποκτήσουν είσοδο στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας και να αποκτήσουν το απολυτήριό τους. Οι άλλες 30 χιλιάδες ευρώ θα διατεθούν για το συσσίτιο άπορων μαθητών.
Σε δηλώσεις του αργότερα στα ΜΜΕ, ο κ. Δημοσθένους, είπε ότι «εντός της ημέρας ή το αργότερο μέχρι την Τετάρτη το πρωί θα έχει κοινοποιηθεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας που θα αφορά στην πλήρη χορηγία και την στήριξη προς τα παιδιά της Β’ Τάξης του Γυμνασίου ιδιωτικών και κρατικών σχολείων για την αγορά φορητού υπολογιστή.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «ήταν μια απόφαση που έτυχε της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου και παρά όλα τα οικονομικά δεδομένα και τις όποιες περικοπές που έχουν γίνει σε κάποια συγκεκριμένα κονδύλια, αποφασίστηκε ότι θα στηριχθεί, αλλά στοχευμένα πλέον, όχι με ένα ποσό απλά για την αγορά των φορητών υπολογιστών αλλά το πλήρες ποσόν μέσω μιας διαδικασίας που έχουμε καθορίσει» και αφορά συγκεκριμένους μαθητές».
Πρόσθεσε ότι «η διαδικασία θα γίνει με τη στήριξη και τη συνεισφορά των σχολικών εφοριών και έτσι θα συνεχιστεί και φέτος η εξαγγελία ότι συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες και τα παιδιά που χρήζουν της δικής μας έμπρακτης αγάπης με διάφορους τρόπους, είτε αφορά στα προγεύματα των παιδιών, είτε το μέτρο βάσει του οποίου πέραν των 30 χιλιάδων παιδιών έχουν επωφεληθεί με τους φορητούς υπολογιστές».

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε πως «τις τελευταίες μέρες έχει γίνει πολλή συζήτηση για το θέμα των παιδιών που σε μερικούς μήνες θα κληθούν να παρακαθίσουν στις τελικές εξετάσεις σε συνάρτηση με την δυνατότητα καταβολής των τελών για τις εξετάσεις αλλά και του αντίτιμου για την έκδοση των απολυτηρίων».
Είπε πως «ήταν ένα θέμα που από την πρώτη στιγμή, χωρίς τυμπανοκρουσίες και δίνοντας στην δημοσιότητα όλες τις ενέργειες που γινόντουσαν και είχα χειριστεί προσωπικά, αυτή την στιγμή είμαι στην ευχάριστη θέση να πω, πως αυτό που είχα υποσχεθεί γίνεται πράξη και ότι κάθε ζήτημα το οποίο προκύπτει και αφορά στα παιδιά του τόπου τούτου και κυρίως αυτά που χρήζουν της δικής μας στήριξης και έμπρακτη αγάπης θα επιλυθεί γιατί επιθυμία μας είναι να στέλνουμε τα παιδιά προετοιμασμένα και αφοσιωμένα στους στόχους τους».

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που παρέλαβα την επιταγή από την Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα και είναι πάρα πολλοί φορείς και πάρα πολλοί οι συμπολίτες μας οι οποίοι, διακριτικά χωρίς να ανακοινώνονται τα ονόματα και το ύψος των προσφορών τους μας βοήθησαν ώστε να μαζέψουμε ένα μεγάλο ποσό».
Πρόσθεσε ότι «μια εξίσου μεγάλη προσφορά είναι αυτής της Τράπεζας Κύπρου, η οποία έχει δώσει 30 χιλιάδες ευρώ και θα δίνει σταδιακά και άλλα μέχρι να συμπληρωθεί το ποσό των 80 χιλιάδων ευρώ που είναι η συνολική εισφορά της».

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην σημασία της πραγματικής αλληλεγγύης και στήριξης μιας προσπάθειας και μιας ανθρώπινης ασπίδας που θωρακίζει τα παιδιά μας και ένα μέλλον που θα τους επιτρέψει να ανταποδώσουν στο πολλαπλάσιο αυτό με δυσκολία τους παρέχει πολιτεία και ιδιώτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα