Έκκληση ΑΚΕΛ προς τις κυπριακές τράπεζες για μείωση του επιτοκίου

15:05 15/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Έκκληση προς τις κυπριακές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια, διότι είναι προς όφελος και των ιδίων, αλλά ιδιαίτερα της κυπριακής οικονομίας, απηύθυνε ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου.

Χαμηλά επιτόκια, ανέφερε, σημαίνει και ανάπτυξη.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας συνάντησης αντιπροσωπείας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) υπό

τον Πρόεδρο του Χάρη Λοϊζίδη και τον Γενικό Γραμματέα Ζαχαρία Ιωαννίδη με τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού και αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν προβλήματα, «αλλά και τις επιτυχίες που είχαμε την φετινή τουριστική χρονιά».

”Εγινε ένας ιδιαίτερα γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος και μια αποτίμηση των επιδόσεων της κυπριακής οικονομίας στον τομέα του τουρισμού, όπου ξεκάθαρα φαίνεται ότι οι προσπάθειες που είχαν αναληφθεί προς διάφορες κατευθύνσεις και από τον ΚΟΤ και από τον ΠΑΣΥΞΕ, αλλά και από την Κυβέρνηση έχουν αποδώσει χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εφησυχάζουν. Αντίθετα, επειδή είχαν βοηθήσει και κάποιες συγκυρίες με τα γεγονότα στις γειτονικές μας Αραβικές χώρες, θα πρέπει να επαγρυπνούμε και συνεχώς να βελτιώνουμε το τουριστικό μας προϊόν”, πρόσθεσε.

Ο ΠΑΣΥΞΕ, είπε ο κ. Ευαγόρου, έθεσε ενώπιον του ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ διάφορα προβλήματα τα οποία ο Σύνδεσμος και η ξενοδοχειακή βιομηχανία, ευρύτερα, αντιμετωπίζει, όπως είναι για παράδειγμα το ψηλό κόστος δανειοδότησης από τις κυπριακές Τράπεζες, κάτι το οποίο αντιμετωπίζει στο σύνολο η κυπριακή οικονομία.

Απηύθυνε, παράλληλα, έκκληση προς τις κυπριακές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια, διότι είναι προς όφελος και των ιδίων, αλλά ιδιαίτερα της κυπριακής οικονομίας.

”Κατά συνέπεια χαμηλά επιτόκια σημαίνει και ανάπτυξη. Και αυτό πρέπει να είναι κατανοητό, διότι πέραν από τις τουριστικές επιχειρήσεις, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις υποφέρουν πραγματικά από τα ψηλά επιτόκια και ουσιαστικά πνίγονται”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Ευαγόρου είπε, επίσης, ότι ένα δεύτερο πρόβλημα το οποίο τέθηκε ενώπιον τους είναι τα πολύ ακριβά αεροδρόμια της Κύπρου και τα τέλη τα οποία χρεώνονται στα αεροδρόμια.

”Δεδομένης της εξαγγελίας από πλευράς του Υπουργού Οικονομικών για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνία με τους διαχειριστές, τον Στρατηγικό Επενδυτή, των αεροδρομίων μας, ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν συναινετικές λύσεις προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του τουριστικού μας προϊόντος ή της μείωσης του κόστους του τουριστικού μας προϊόντος. Εγινε αναφορά και για το ότι αθετήθηκε η συμφωνία που είχε γίνει μεταξύ της Κυβέρνησης και του Διαχειριστή των αεροδρομίων για την επιδότηση επιβατών και είναι κάτι το οποίο θεωρούμε ως αρνητικό. Θα καταβάλουμε κάποιες προσπάθειες ως ΑΚΕΛ να δούμε πως ανακινούμε αυτό το ζήτημα”, πρόσθεσε.

Ο κ. Ευαγόρου ανέφερε, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν και την πιθανότητα της δημιουργίας του εγγυοδοτικού ταμείου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το οποίο, όπως είπε, ”βρίσκεται στα σκαριά

Keywords
Τυχαία Θέματα