Εκπρόσωπος: Ο τραπεζικός τομέας οδήγησε στο μηχανισμό εκτιμούν οι Moody’s

17:23 9/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Οίκος Moody’s, υποβαθμίζοντας την κυπριακή οικονομία για μια ακόμα φορά, καθόρισε ποιό είναι το πρόβλημα που οδήγησε την Κύπρο στο μηχανισμό στήριξης, που είναι οι σοβαρές δυσκολίες που υπάρχουν στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Παράλληλα σημείωσε πως «ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ με δυο πανομοιότυπες δηλώσεις

για μια ακόμα φορά αποκρύβουν τα εγκληματικά λάθη των μεγάλων κυπριακών τραπεζών, και τον πλημμελή έλεγχο από μέρους της Κεντρικής Τράπεζας και του τέως Διοικητή που οδήγησαν την Κύπρο στο μηχανισμό και στην Τρόικα, αλλά και που προκαλούν μεγάλα προβλήματα στην οικονομία. Και όλα αυτά οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ προσπαθούν να τα φορτώσουν στην Κυβέρνηση».

Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμη, αναφερόμενος στο πακέτο για τα αναπτυξιακά μέτρα, πως γίνεται μια πολύ συγκεκριμένη επεξεργασία του προγράμματος για την ανάπτυξη, πρώτα από όλα για την εξασφάλιση πηγών χρηματοδότησης της ανάπτυξης, για να προσθέσει πως «μέσα σε αυτό το πακέτο που θα δώσουμε στα κόμματα, θα είναι πολύ συγκεκριμένα τα πράγματα, ποιά θα είναι τα ποσά, ποιά θα είναι τα έργα, ποίοι είναι οι τομείς, με στόχο να στηρίξουμε κατά συγκεκριμένο τρόπο την ανάπτυξη».

Διαβεβαίωσε πως «η Κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με την Κεντρική Τράπεζα για το θέμα των τραπεζών και διαμορφώνονται οι τελικές μας θέσεις, και αυτές οι θέσεις θα φθάσουν στα κόμματα και στους κοινωνικούς εταίρους, όπως και το θέμα της ανάπτυξης θα πάει στους κοινωνικούς εταίρους, ενόψει της συνάντησης με τα κόμματα».

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως η αξιολόγηση του Οίκου Moody’s προσδιορίζει δυο πτυχές του προβλήματος που οδήγησε την Κύπρο στο μηχανισμό στήριξης.

Από τη μια, όπως ανέφερε, είναι οι πολύ μεγάλες ανάγκες για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που πιθανότατα θα χρειαστεί τη χρηματοδοτική στήριξη του κράτους, γεγονός που θα απειλήσει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Είπε πως οι Moody’s σημειώνουν ότι ακόμα και με τη λήψη μέτρων από μέρους της Κυβέρνησης είναι αμφίβολο αν θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο.

Από την άλλη, πρόσθεσε, σημειώνεται ότι οι δυσκολίες του τραπεζικού τομέα θα μειώσουν τον εσωτερικό δανεισμό, γεγονός που θα περιορίσει σημαντικά τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι ήδη υπάρχουσες οικονομικές και θεσμικές αδυναμίες.

Ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως για τα μεγάλα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος που παρασύρουν οικονομίες χωρών όπως είναι η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Κύπρος μίλησε χθες από το βήμα του συνεδρίου του Economist, που διεξάγεται στη χώρα μας ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι και επικεφαλής της Τρόικας για την Κύπρο.

«Και όμως, ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ με δυο πανομοιότυπες δηλώσεις για μια ακόμα φορά αποκρύβουν τα εγκληματικά λάθη των μεγάλων κυπριακών τραπεζών, και τον πλημμελή έλεγχο από μέρους της Κεντρικής Τράπεζας και του τέως Διοικητή που οδήγησαν την Κύπρο στο μηχανισμό και στην Τρόικα, α

Keywords
Τυχαία Θέματα