Φλουρέντζου: “Η κρίση μεγάλη πρόκληση για τη διεθνή ναυτιλία”

16:22 9/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η μεγάλη πρόκληση για το ναυτιλιακό τομέα σήμερα είναι να καταφέρει να αντιμετωπίσει και να εξέλθει από την παγκόσμια οικονομική κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερες αρνητικές συνέπειες, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιος Φλουρέντζου, σημειώνοντας ότι οι κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στις θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν το μέσο για τη στήριξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Ο κ. Φλουρέντζου μιλούσε στο ναυτιλιακό συνέδριο

με τίτλο “The Cyprus Shipping Forum”, το οποίο διοργανώθηκε σήμερα, για πρώτη φορά, στη Λεμεσό από την ΙΜΗ και το «Gold Magazine», υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Συγκοινωνιών, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος κατατάσσεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα διεθνή νηολόγια στον κόσμο και είναι, επίσης, μια σημαντική βάση για τις διεθνείς ναυτιλιακές δραστηριότητες και για άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με τη ναυτιλία.

Σημείωσε ότι η ναυτιλιακή πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται στους πυλώνες της ποιότητας, της ανταγωνιστικότητας και της αξιοπιστίας.

Όπως ανέφερε, η εφαρμογή μιας σειράς νομοθετικών και διοικητικών μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές και τους στόχους της εγχώριας ναυτιλιακής βιομηχανίας, επιτρέπουν στην κυπριακή σημαία να περιλαμβάνεται στη «λευκή λίστα» σε ό,τι αφορά στον κρατικό έλεγχο λιμένων.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος, στην προσπάθειά της να προσαρμόζεται συνεχώς στις ραγδαίες διεθνείς εξελίξεις και στο σκληρό διεθνή ανταγωνισμό, θα πρέπει να ακολουθήσει τις σύγχρονες προσεγγίσεις που προστάζει το ναυτιλιακό περιβάλλον και οι οποίες είναι απαραίτητες για την απρόσκοπτη ανάπτυξη της.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, είπε, μέσω του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, βελτιώνει και αναβαθμίζει συνεχώς τα κίνητρα που προσφέρονται στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου ως ένα διεθνές ναυτιλιακό κέντρο.

Επεσήμανε ότι το νέο φορολογικό σύστημα χωρητικότητας που υιοθέτησε η Κύπρος το 2010 και βρίσκεται σήμερα σε πλήρη ανάπτυξη παρέχει νέα ώθηση για ολόκληρο τον κλάδο της ναυτιλίας του νησιού και δημιουργεί μεγάλες προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη.

Όπως είπε, η ανάπτυξη του τομέα της ναυτιλίας ενίσχυσε και συνεχίζει να ενισχύει την οικονομία του νησιού, προσθέτοντας ότι η συνεισφορά της ναυτιλίας στο ΑΕΠ της χώρας υπολογίζεται γύρω στο 5% το 2011.

Ανέφερε ότι μέσα από τις κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στις θαλάσσιες μεταφορές, οι σημαίες της ΕΕ έχουν καταστεί ανταγωνιστικές και ελκυστικές από την άποψη του φορολογικού περιβάλλοντος.
Η ναυτιλία, πρόσθεσε, είναι μια διεθνής δραστηριότητα που αντιμετωπίζει έντονο διεθνή ανταγωνισμό, σημειώνοντας ότι η ευρωπαϊκή ναυτιλία χρειάζεται τις κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στις θαλάσσιες μεταφορές, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το παγκόσμι

Keywords
Τυχαία Θέματα