Ελλάδα – Επιχείρηση σκούπα με στόχο τοξικομανείς

08:07 8/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Επιχείρηση – σκούπα με στόχο τοξικομανείς πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της νύχτας Τετάρτη προς Πέμπτη η ελληνική αστυνομία. Η επιχείρηση κατέληξε στην μεταφορά 132 τοξικομανών στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία αναφέρει ότι τα άτομα «έχρηζαν βοήθειας και υγειονομικής περίθαλψης» και ότι «οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχιστούν με σκοπό την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και την αναβάθμιση του κέντρου της πρωτεύουσας». Η επιχείρηση έγινε μία μέρα μετά την ψήφιση από την Βουλή νόμου που προβλέπει

ευνοϊκότερη μεταχείριση για τα εξαρτημένα άτομα.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της αστυνομίας που δημοσιοποιήθηκε από ΜΜΕ, η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε προαποφασιστεί και είχε ως στόχο την συγκέντρωση των τοξικομανών στην Αμυγδαλέζα, την υποχρεωτική υποβολή τους σε εξετάσεις καθώς και την κατάθεση των στοιχείων τους στους αστυνομικούς, πριν αφεθούν και πάλι ελεύθεροι. Μάλιστα, η Ελληνική Αστυνομία ζήτησε «υγειονομική κάλυψη» για την ολοκλήρωση της επιχείρησης.Η επιχείρηση έγινε γνωστή αρκετές ώρες μετά την ολοκλήρωσή της.

Εντονότατα αντέδρασαν στην επιχείρηση της αστυνομίας οι νοσοκομειακοί γιατροί ο ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ. Ο ΟΚΑΝΑ, σε ανακοίνωσή του, εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στην οποιαδήποτε μορφή εξαναγκασμού και στις πρακτικές συγκέντρωσης ατόμων σε οποιαδήποτε ομάδα πληθυσμού και αν ανήκουν, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ευπαθείς ομάδες που δεν είναι σε θέση να «ασκήσουν τα στοιχειώδη και αυτονόητα δικαιώματά τους απέναντι στους «διώκτες» ή τους «σωτήρες» τους». Ζητά εξηγήσεις για την επιχείρηση που λέγεται μάλιστα ότι θα συνεχιστεί από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων που συνεργάζονται με την αστυνομία και τονίζει ότι δεν υπάρχει καμία εξήγηση που να δικαιολογεί την μαζική συγκέντρωση ατόμων «σε μια ευρωπαϊκή χώρα, όπου ισχύουν Σύνταγμα και νόμοι και όπου μόλις χθες ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή Νόμος για την ευνοϊκότερη μεταχείριση των εξαρτημένων ατόμων, ακριβώς επειδή είναι εξαρτημένα».

Ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, κατήγγειλε την επιχείρηση της αστυνομίας λέγοντας ότι η Ομοσπονδία θεωρεί το ζήτημα των ναρκωτικών «βαθύτατο κοινωνικό πρόβλημα, στο οποίο πρέπει να χαραχθεί εθνική στρατηγική, στην οποία καμία θέση δεν έχουν οι δυνάμεις καταστολής». Συμπλήρωσε ότι δεν χρειάζονται «επιχειρήσεις – σκούπες» αλλά ενίσχυση των δομών απεξάρτησης.

Την κατηγορηματική του αντίθεση εξέφρασε και το ΚΕΘΕΑ κάνοντας λόγο για «τιμωρητική πολιτική» που καθιστά «κουρελόχαρτο την αξιοπρέπεια των πιο αδύναμων στην Ελλάδα της κρίσης». Το ΚΕΘΕΑ, στην ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι ενέργειες σαν αυτήν «με το πρόσχημα της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις, το σύνταγμα και το νόμο και οδηγούν την κοινωνία μας σε αδιέξοδο.»

Keywords
Τυχαία Θέματα