Ενας στους δώδεκα Παφίτες φορέας της ”Αταξία του Φρίντραϊχ”

18:52 21/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ένα στα δώδεκα άτομα, με καταγωγή από την Πάφο, είναι φορέας της κληρονομικής ασθένειας «Αταξία του Φρίντραϊχ». Στην Ευρώπη το ποσοστό είναι ένα στα εκατό άτομα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος για τον προληπτικό προγεννητικό έλεγχο που εφαρμόζεται σε νέα ζευγάρια που κατάγονται από την Πάφο, έχουν σταλεί μέχρι σήμερα 830 δείγματα στο Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας όπου υποβλήθηκαν στην εξέταση για την «Αταξία του Φρίντραϊχ».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ένας στους δώδεκα που υποβλήθηκαν στην εξέταση είναι φορέας

του στίγματος της «Αταξίας του Φρίντραϊχ».Η Εκπρόσωπος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για Ενημέρωση σχετικά με την «Αταξία του Φρίντραϊχ» Μαρία Λοιζίδου, σε δηλώσεις της στα ΜΜΕ ανέφερε ότι η εφαρμογή του προγράμματος τα τελευταία δύο χρόνια απέδειξε την αναγκαιότητα της συνέχισής του.

Η κ. Λοιζίδου απηύθυνε έκκληση στα νέα ζευγάρια που σκοπό έχουν να αποκτήσουν παιδιά, να υποβληθούν σε αιματολογική εξέταση που διενεργείται δωρεάν στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου ώστε να εξακριβώνεται εάν είναι φορείς της ασθένειας.

Η νόσος του «Φρίντραϊχ» είναι ανίατη, κληρονομική πάθηση, η οποία επηρεάζει τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και τα περιφερειακά νεύρα, προκαλώντας έλλειψη συντονισμού των κινήσεων του ασθενούς, ο οποίος καταλήγει στο αναπηρικό τροχοκάθισμα.

Keywords
Αναζητήσεις
παφιτικα νεα
Τυχαία Θέματα