Ενδεχομένως πολλές διαπραγματεύσεις να γίνονται με την τρόικα, δηλώνει ο Σ. Μαλάς

17:23 29/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Γίνονται επαφές με την τρόικα και ενδεχομένως πολλές από τις διαπραγματεύσεις ήδη να λαμβάνουν χώρα χωρίς να έρθει εδώ η τρόικα, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς.

Σε δηλώσεις του, ύστερα από δύο σχεδόν ώρες συνάντηση που είχε με τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο, Μάθιου Κιντ, ο κ. Μαλάς

ανέφερε ότι οι τοποθετήσεις που ακούγονται πως δεν θα προλάβει η Κύπρος να έχει μια συμφωνία με την τρόικα μέχρι την 12η Νοεμβρίου που είναι η συνεδρία του Eurogroup “αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική μας δυνατότητα”.

Έχουμε καταφέρει, συνέχισε, να καταγράψουμε μια σειρά από συγκλίσεις ως κυβερνητική πλευρά μαζί με τα κόμματα και κλήθηκε η Κυβέρνηση να διαπραγματευτεί πάνω στη βάση αυτών των συγκλίσεων. “Νομίζω όταν αρχίσουμε οι ίδιοι να στέλλουμε το μήνυμα ότι δεν θα προλάβουμε είναι σαν να λέμε ουσιαστικά στην τρόικα να μας πιέσει για να κλείσουμε το θέμα της διαπραγμάτευσης και να αποδεχτούμε τους όρους που ενδεχομένως σήμερα να μην είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε”.

Θα πρέπει πραγματικά αυτή η συζήτηση να σταματήσει, είπε, «να θωρακίσουμε τη δική μας πλευρά με όλα εκείνα τα εχέγγυα, αν θέλετε με ένα θετικό ενισχυτικό πνεύμα προσέγγισης τις συνομιλίες για να πάρουμε το καλύτερο δυνατό για τη χώρα μας».

Είπε ότι με τον κ. Κιντ συζήτησαν το Κυπριακό, την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Κύπρου έχουν ευοδωθεί μέσα από τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια και αντάλλαξαν απόψεις για την διαχείριση του φυσικού αερίου.

Ο κ. Μαλάς ανέπτυξε τις θέσεις του στο Κυπριακό ότι “θα το διαπραγματευτούμε στην βάση αρχών και τα θετικά που έχουν προκύψει από τις διαπραγματεύσεις – κατά την εκτίμηση της πλειοψηφίας της ε/κ πλευράς – να τα κρατήσουμε, έτσι ώστε να μπορούμε να κτίσουμε στη διαπραγματευτική κονίστρα”.

Για τις σχέσεις Μεγάλης Βρετανίας-Κύπρου σχέσεων, σύμφωνα με τον κ. Μαλά, ο κ. Κιντ εξέφρασε την επιθυμία όπως αυτές οι θετικές σχέσεις συνεχιστούν.  Οσον αφορά τη διαχείριση φυσικού αερίου, ο κ. Κιντ, ανέφερε ο κ. Μαλάς “αναγνωρίζει ότι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου μας δίνει την ευκαιρία προώθησης επίλυσης του Κυπριακού καθώς και την ευκαιρία να διερευνήσουμε περισσότερες δυνατότητες και πιθανότητες στην περιοχή.

“Θεωρεί ο κ. πρέσβης ότι η εξεύρεση φυσικού αερίου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με ένα τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων. Σε αυτό συμφωνούμε. Έχουμε πει ότι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου θα ωφελήσει και τους Τ/κ μετά την επίλυση του κυπριακού”, συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα