Ενδυνάμωση συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ, διαβλέπουν Πραξούλα και ΚΕΒΕ

14:46 27/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τις μεγάλες προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της εμπορικής και επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ΑΟΖ των δύο χωρών, τόνισαν σήμερα η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλλα Αντωνιάδου και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φειδίας Πηλείδης.

Η κ. Αντωνιάδου και ο κ. Πηλείδης παρέθεσαν κοινή συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα του επιχειρηματικού

φόρουμ που διοργανώθηκε στο Τελ Αβίβ την περασμένη Τρίτη από το ΚΕΒΕ και το Υπουργείο Εμπορίου.

”Ναι, αυτή τη στιγμή δημιουργείται μια μεγάλη προοπτική λόγω της ανακάλυψης υδρογονανθράκων στην περιοχή, αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους βασικούς και διαχρονικούς τομείς της οικονομίας, γιατί πάντα θα πρέπει να υπάρχει διασπορά της ανάπτυξης”, επεσήμανε στις δηλώσεις της η κ. Αντωνιάδου.

Η Υπουργός Εμπορίου αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με τους Ισραηλινούς Υπουργούς Βιομηχανίας, Εμπορίου και Εργασίας, τον Υπουργό Μεταφορών, τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου και τον Υπουργό Ενέργειας.

Ειδικότερα, είπε ότι πέραν του τομέα αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που έχουν ανακαλυφθεί στις δύο χώρες, εξετάστηκαν το θέμα της διεύρυνσης των εμπορικών σχέσεων, θέματα αερομεταφορών και μεταφορών διά θαλάσσης, η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, καθώς και το θέμα της εξεύρεσης τρόπων προσέλκυσης τουριστών από μακρινές χώρες μέσω ενός συνδυασμένου τουριστικού προορισμού που να αποτελείται από την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ελλάδα και ενδεχομένως και την Αίγυπτο.

”Προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας που θα επεξεργαστεί τους συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους θα προωθήσουμε αυτό το συνδυασμένο τουριστικό προορισμό” είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Πηλείδης ανέφερε ότι από την εμπειρία του από τη συμμετοχή σε επιχειρηματικές επισκέψεις στο ΚΕΒΕ κρίνει ότι ”η δυναμική που υπήρξε σε αυτή την επίσκεψη εξασφαλίζει μεγάλες προοπτικές για το μέλλον”.

”Είχα δει τον ενθουσιασμό που υπήρχε και από τις δύο πλευρές. Δεν ήταν τυπικές συναντήσεις, ήταν ουσιαστικές συναντήσεις και διαισθάνομαι ότι το Ισραήλ στο σύντομο μέλλον θα γίνει ένας από τους κυριότερους εμπορικούς και επιχειρηματικούς συνεργάτες της Κύπρου”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σε ποιους τομείς υπάρχουν προοπτικές για προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, ο κ. Πηλείδης είπε ότι ο πρώτος και μεγάλος τομέας είναι ο τομέας της ενέργειας, προσθέτοντας πως ο ίδιος διέγνωσε αρκετό ενδιαφέρον στον τομέα επενδύσεων στα ακίνητα. ”Προβλέπω ότι θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον και στο μέλλον”, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Πηλείδη, οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται πάρα πολύ για τον τουρισμό και απηύθυναν ερωτήσεις για το θέμα δημιουργίας καζίνο στην Κύπρο.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στο θέμα αυτό, καθώς αυτό θα δημιουργήσει προοπτικές για αύξηση των τουριστών, αλλά προοπτικές στον τομέα των εξοχικών κατοικιών.

Αναφέρθηκε και στις προοπτικές συνεργασίας

Keywords
Τυχαία Θέματα