Έγγραφα Φόρεϊν Όφις: Για κίνηση Καντάφι στο Κυπριακό μιλούν οι Βρετανοί

09:43 21/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Στην ετήσια ανασκόπηση του χρόνου από τη Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία προς το Φόρειν Οφις αναφέρεται ότι αν το 1979 ήταν χρόνος απογοητεύσεων για τη Κύπρο το 1980 ήταν χρόνος εκπλήξεων.

Η μεγαλύτερη απ’ αυτές ήταν η επανάληψη των συνομιλιών έπειτα από τη διακοπή ενός χρόνου αλλά συνέβησαν δύο αναπάντεχα γεγονότα.

 Πρώτον στη διάρκεια επίσκεψης του Ντενκτάς στη Τρίπολη ο Τ/κ ηγέτης επείσθη να ταχθεί υπέρ μιας συνάντησης  του με τον Πρόεδρο Κυπριανού την

οποία θα διευθετούσε ο Συνταγματάρχης Καντάφι. Αυτό δημιούργησε δίλημμα στους Ελληνοκυπρίους. Εάν αρνούνταν θα δέχονταν επικρίσεις ότι απέρριψαν μια ευκαιρία για τερματισμό του αδιεξόδου και αυτό θα διευκόλυνε τον Ντενκτάς να υπονομεύσει την υποστήριξη της Λιβύης, μιας σημαντικής χώρας-μέλους της Ομάδας των Αδεσμεύτων.

Ο κ. Κυπριανού μετατόπισε την ευθύνη για απόφαση δηλώνοντας ότι θα μετέβαινε στην Λιβύη αν ο ΓΓ του ΟΗΕ το έκρινε χρήσιμο.

Η άλλη νεώτερη εξέλιξη ήταν η άφιξη στη Λευκωσία, ένα μήνα πριν τη πρωτοβουλία Γκαντάφι, ενός νέου και δραστήριου, όπως αναφέρεται, ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του , του Ούγκο Γκόμπι, πρώην Αργεντινού διπλωμάτη.

Σε αντίθεση με τον προκάτοχο του, ο κ. Γκόμπι δείχνει ζωηρή προθυμία να υποδείξει στις δύο πλευρές τις συνέπειες τής ακαμψίας τους. Για τις συνομιλίες υπό τον κ. Γκόμπι αναφέρεται ότι διεξάγονταν μέσα σε καλή ατμόσφαιρα αλλά οι δύο πλευρές τίποτε περισσότερο δεν έπρατταν παρά να καθορίζουν τις θέσεις τους στον μεγαλύτερο  δυνατό βαθμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα