Ενώ η Τρόικα ετοιμάζει όρους, ο αμύθητος φυσικός πλούτος μας μένει αναξιοποίητος, δηλώνει ο Γ. Μάτσης

13:32 26/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ενώ η Τρόικα ετοιμάζει όρους, ο αμύθητος φυσικός πλούτος της Κύπρου μένει αναξιοποίητος δηλώνει ο Γ. Μάτσης

Η δεινή οικονομική κατάσταση της κυπριακής οικονομίας μπορούσε να αποτραπεί εάν αξιοποιούσαμε τον αμύθητο φυσικό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που στα 12 οικόπεδα της ΑΟΖ ανέρχεται στα 73 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ανέφερε ο τέως Πρόεδρος του Δημοκρατικού

Συναγερμού και τέως Ευρωβουλευτής Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιαννάκης Μάτσης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την Πέμπτη, ο κ. Μάτσης επανέφερε την εισήγηση, που όπως είπε, είχε καταθέσει πριν 5 μήνες για τη σύσταση και εισαγωγή της κρατικής εταιρίας υδρογονανθράκων στο Χρηματιστήριο και τη λειτουργία ταμείου υδρογονανθράκων, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εξαγγελία χρονοδιαγράμματος βάσει του οποίου θα υλοποιηθεί η εισήγηση αυτή.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης λήψης, υπεύθυνων και συλλογικών αποφάσεων για επίλυση των προβλημάτων του προσφυγικού κόσμου και διάσωση των κατεχόμενων ε/κ περιουσιών.

Στο οικόπεδο 12 οι Ισραηλινοί που έχουν το 20% κατέθεσαν στο χρηματιστήριο του Λονδίνου αίτηση για χρηματοδοτηθούν είπε απαντώντας σε ερώτηση και διερωτήθηκε γιατί η Κύπρος που, αποδεδειγμένα κατέχει το 80% δεν το αξιοποίησε μέχρι τώρα.

Η Τρόικα είναι εδώ και θα κάνει τη δουλειά της, και εξαρτάται από εμάς να ενεργήσουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά ώστε να τελεσφορήσει πολύ σύντομα ο ρόλος της Τρόικας, ανέφερε ο κ. Μάτσης απαντώντας σε άλλη ερώτηση προσθέτοντας πως έστω και τώρα εάν υλοποιηθούν οι εισηγήσεις που κατέθεσε πριν 5 μήνες υπάρχει η δυνατότητα καθώς ο πλούτος που έχουμε στην Κύπρο είναι αμύθητος και δεν τολμούμε να κάνουμε τα βήματα της αξιοποίησης του για να απαλλαγούμε από οτιδήποτε το οδυνηρό ή για να ενισχύσουμε τους πρόσφυγες ώστε να μην διαθέτουν τις περιουσίες τους στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον κ. Μάτση, προτού ληφθεί η τελική απόφαση θα πρέπει ο Πρόεδρος Χριστόφιας να έχει επαφές με τα κόμματα και να συζητηθεί με τους υποψήφιους Προέδρους η σύσταση της κρατικής εταιρίας και του ταμείου υδρογονανθράκων για να υπάρξει δέσμευση, συνέχεια και συνέπεια στην ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας και να μην καταστεί η προσπάθεια αυτή αντικείμενο και θύμα μικροκομματικής εκμετάλλευσης, ειδικότερα εξ αφορμής των Προεδρικών Εκλογών.

Ο κ. Μάτσης ανέφερε ακόμα ότι παλαιότερα, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον στο Τέξας Μιχάλης Οικονομίδης αναφέρθηκε σε εξασφάλιση ποσού 10 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων εντός έξι μηνών από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Ο κ. Μάτσης είπε ακόμα ότι ο φυσικός πλούτος πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος του προσφύγων, που θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εξασφάλισης, χαμηλότοκων δανείων (κάτω του 1%) και με μακρά διάρκεια αποπληρωμής, για να καλύπτουν άμεσες ανάγκες, ώστε να μην υποχρεώνονται, λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν να καταφεύγουν στην επιτροπή των κατεχομένων, προκειμένου να πωλήσουν τις περιουσίες τους στην Τουρκί

Keywords
Τυχαία Θέματα