Ενταση προσπαθειών στην εκπαίδευση ζητά από τα κράτη-μέλη η Κομισιόν

16:57 7/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση των ποσοστών πρόωρης αποχώρησης από το σχολεία, αλλά και την αύξηση των πτυχιούχων στην ΕΕ. Καλύτερες του κοινοτικού μέσου όρου οι επιδόσεις της Κύπρου, που βρίσκεται στην τέταρτη θέση σε ποσοστό πτυχιούχων ηλικίας 30-34 ετών στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα κράτη μέλη πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους, αν θέλουν να

πετύχουν τους στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» στον τομέα της εκπαίδευσης, δηλαδή να μειώσουν τα ποσοστά πρόωρης αποχώρησης από το σχολείο σε επίπεδα χαμηλότερα του 10% και να αυξήσουν το ποσοστό των νεαρών πτυχιούχων σε τουλάχιστον 40%.

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι τα κράτη μέλη σημειώνουν πρόοδο, εξακολουθούν όμως να υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η ΕΕ θα πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για το 2020: το ποσοστό των ατόμων που αποχωρούν πρόωρα από το σχολείο έχει πέσει τώρα στο 13,5%, έναντι 14,1% το 2010 και 17,6% το 2000. Το 2011 το 34,6% των ατόμων ηλικίας 30-34 ετών στην ΕΕ είχαν πτυχίο, έναντι 33,5% τον προηγούμενο χρόνο και 22,4% το 2000.

Στην Κύπρο το ποσοστό των πτυχιούχων στις ηλικίας 30-34 ετών έφτασε το 2011 στο 45,8% και είναι το τέταρτο ψηλότερη στην ΕΕ, μετά την Ιρλανδία (49,4%), το Λουξεμβούργο (48,2%) και τη Σουηδία (47,5%). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κοινοτικός στόχος είναι 40%, ενώ ο εθνικός στόχος που έχει τεθεί για την Κύπρο είναι 46%. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 28,9% και ο εθνικός στόχος 32%.

Αναφορικά με την πρόωρη αποχώρηση από το σχολείο, το ποσοστό στην Κύπρο το 2011 ήταν 11,2%, ενώ ο εθνικός στόχος που έχει τεθεί είναι 10%. Στην Ελλάδα ήταν 13,1% με εθνικό στόχο 10%.

Σύμφωνα με την αρμόδια Επίτροπο για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, Ανδρούλλα Βασιλείου τα κράτη μέλη πρέπει να επικεντρωθούν στις μεταρρυθμίσεις και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή ολοκληρωμένων στρατηγικών καταπολέμησης της πρόωρης αποχώρησης από το σχολείο.

«Πρέπει να ενισχύσουν την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αυξάνοντας συγχρόνως την ποιότητά της», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η απόκτηση των κατάλληλων δεξιοτήτων και προσόντων από τους νέους θα βοηθήσει την Ευρώπη να καταπολεμήσει την ανεργία των νέων, να ξεπεράσει την κρίση και να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τις ευκαιρίες που δημιουργεί η οικονομία της γνώσης. Οπως επισήμανε η Κύπρια Επίτροπος, η σοβαρή επένδυση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση αποτελεί προϋπόθεση για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία και χωρίς κατάλληλη χρηματοδότηση η Ευρώπη δεν θα κερδίσει την παγκόσμια μάχη για ανάπτυξη, απασχόληση και ανταγωνιστικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα