Εντελώς απαραίτητη η συγχώνευση Κύπρου-Λαϊκής, δηλώνει ο Βγενόπουλος

19:02 17/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα μπορεί και πρέπει να αποφύγει την κρατικοποίηση, δηλώνει ο πρώην μη Εκτελεστικός Πρόεδρος της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας Ανδρέας Βγενόπουλος, εκτιμώντας πως η συγχώνευση Λαϊκής Τράπεζας και Τράπεζας

Κύπρου είναι εντελώς απαραίτητη.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Βγενόπουλος αναφέρει πως η συγχώνευση των δύο τραπεζών είναι απαραίτητη αφού η νέα Τράπεζα, λόγω των συνεργειών που θα προκύψουν, θα χρειασθεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα κεφάλαια και παράλληλα θα αποτελέσει για τους παλιούς μετόχους αλλά και τους νέους επενδυτές μια σαφώς καλύτερη επενδυτική επιλογή.

«Ενα τέτοιο σχήμα θα μπορεί να παρουσιάζει μια ετήσια κερδοφορία της τάξης του ενός δισ. ευρώ το χρόνο και θα θεωρηθεί καλή επένδυση ακόμα και αν χρειασθεί επανακεφαλαιοποίηση της τάξης των 6-7 δισ. ευρώ», συμπλήρωσε.

Ο κ. Βγενόπουλος ανέφερε επίσης στην ανακοίνωση ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα προσελκύοντας ιδιωτικά κεφάλαια από στρατηγικούς, θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές μπορεί και πρέπει να αποφύγει την κρατικοποίηση.

Δηλώνει μάλιστα πως σε αυτήν την περίπτωση οι Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους κατόχους μετατρέψιμων αξιογράφων ενισχυμένου κεφαλαίου. Επίσης, θα αποφευχθεί η καταστροφική συρρίκνωση των ισολογισμών, θα αφαιρεθεί το όριο από τις απολαβές των στελεχών, θα επανέλθει η ασφάλεια στον τραπεζικό χώρο, θα συνεχισθεί η χρηματοδότηση της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και θα διατηρηθεί η ταυτότητα της Κύπρου ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος ανέφερε ακόμη πως από την υπεραισιοδοξία του πρώτου τριμήνου του 2012 ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια για Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή θα βρεθούν, σήμερα και στις δύο τράπεζες επικρατεί υπεραπαισιοδοξία και η κρατικοποίησή τους θεωρείται αναπόφευκτη.

«Όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι, και αν εντοπισθούν τα λάθη που έγιναν μέχρι σήμερα και παρθούν από δω και πέρα οι σωστές αποφάσεις υπάρχει και ο χρόνος και η δυνατότητα το κυπριακό τραπεζικό σύστημα να ανακεφαλαιοποιηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια», είπε.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το καλοκαίρι του 2009 είχε ζητήσει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και την ποιότητα της εποπτείας από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και κατηγορήθηκε ότι ζητούσε χαλάρωση του θεσμικού πλαισίου, ενώ ζητούσε ακριβώς το αντίθετο.

«Σήμερα όμως είναι πλέον σαφές ότι εάν, όπως είχα ζητήσει, είχε αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των προβλέψεων, οι κυπριακές τράπεζες θα αντιμετώπιζαν το πρόβλημα την περίοδο που υπήρχε πλεονάζουσα ρευστότητα και θα αναζητούσαν σήμερα λιγότερα κεφάλαια», είπε.

Ακόμη, συνέχισε, «αν είχαν εισακουσθεί άλλα αιτήματά μου ο κίνδυνος των Τραπεζών θα ήταν πιο ορθά κατανεμημένος και η ρευστότητα των Τραπεζών θα είχε πάρει διαφορετικές κατευθύνσεις. Τέλος, αν η εποπτεία ήταν λογική, δίκαιη και αντικειμενική θα είχαν αποφευχθεί κραδασμοί, εκρήξεις και δυσάρεστες εκπλήξεις που θα ολοκληρωθούν με τα πορίσματα του, αναπόφευκτου πλέον, ελέγχου από την BLACKROCK».

Ο κ. Βγεν

Keywords
Τυχαία Θέματα