Εντυπωσιακή μείωση 67% σημείωσε το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας

13:42 8/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εντυπωσιακή μείωση σημείωσε το Σεπτέμβριο το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας, το οποίο μειώθηκε κατά 68,7%, σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους, καθώς μειώθηκαν οι εξαγωγές, ενώ δέχθηκαν πλήγμα οι αποδόσεις των κινέζικων επενδύσεων στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη.

Το πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε σε 503,6 δισεκατομμύρια γιεν το Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας. Το ποσό είναι

μικρότερο από το πλεόνασμα 762,3 δισ. γιεν που ανέμεναν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της οικονομικής εφημερίδας Nikkei και του Dow Jones Newswire.

Τα στοιχεία της Πέμπτης είναι τα τελευταία που καταδεικνύουν ότι η αδυναμία των εξαγωγών εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, το ισχυρό γιεν και η εδαφική διαφορά της Ιαπωνίας με την Κίνα έπληξε τη ζήτηση για ιαπωνικά προϊόντα στο εξωτερικό, σύμφωνα με αναλυτές.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το Σεπτέμβριο ανήλθε σε 471,3 δισ. γιεν, σε σύγκριση με πλεόνασμα ύψους 372,3 δισ. γιεν τον προηγούμενο χρόνο, καθώς μειώθηκαν οι εξαγωγές σε ΕΕ και Κίνα, ενώ αυξήθηκαν οι εισαγωγές αργού πετρελαίου, σημειώνει το ιαπωνικό Υπουργείο Οικονομικών.

Οι αποδόσεις των επενδύσεων στο εξωτερικό συρρικνώθηκαν κατά 6,0% από το προηγούμενο έτος, υποχωρώντας στο 1,31 τρισεκατομμύριο γιεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα