Επ. Συγκοινωνιών: Άνοιγμα αγοράς υπηρεσιών ενοικίασης αυτοκινήτων

14:12 29/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Εργων ολοκλήρωσε σήμερα τη συζήτηση που αφορά την εναρμονιστική νομοθεσία για τα αυτοκίνητα ενοικιάσεως «Ζ», η οποία προβλέπει το άνοιγμα της αγοράς υπηρεσιών ενοικίασης αυτοκινήτων και κατάργηση των ποσοτικών περιορισμών.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών

Αντώνης Αντωνίου είπε ότι η νομοθεσία αυτή ρυθμίζει τις υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων και εναρμονίζεται με την οδηγία 123 του ’06, η οποία προβλέπει ελεύθερη είσοδο στην αγορά υπηρεσιών και κατάργηση των ποσοτικών περιορισμών.

Είπε, επίσης, ότι βασικές πρόνοιες αυτού του νομοσχεδίου που έχουν συμφωνηθεί, και το οποίο νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια στην επόμενη συνεδρία, είναι ότι ο ελάχιστος αριθμός οχημάτων ανά επιχείρηση, θα είναι 15 οχήματα.

«Τα οχήματα, τα οποία θα εγκρίνονται και θα εγγράφονται για εκμίσθωση, δεν θα είναι ηλικίας πέραν των 30 μηνών, δηλαδή ένα αυτοκίνητο για να εγκριθεί ως όχημα «Ζ» δεν πρέπει να υπερβαίνει την ηλικία των 30 μηνών από την κατασκευή του. Τρίτη πρόνοια είναι ο ηλικιακός περιορισμός. Τα οχήματα τα οποία εκμισθώνονται γι’ αυτό το σκοπό μπορεί να είναι ηλικίας μέχρι και 7 χρόνων. Μετά τα 7 χρόνια τα αυτοκίνητα αυτά θα πρέπει να αποσύρονται. Επίσης, εισάγεται πρόνοια για δικαίωμα άρσης νόθευσης του ανταγωνισμού που αυτό το τέλος θα είναι 1.500 ευρώ», πρόσθεσε.

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι θεώρησαν σωστό να εισάξουν αυτή την πρόνοια γιατί από τις 10.000 οχήματα, τα οποία είναι εγγεγραμμένα σήμερα, το 55% περίπου των οχημάτων αυτών, η έγκριση, η άδεια αυτή, έχει αγοραστεί.

«Και επειδή θέλαμε να υπάρξουν ίσοι όροι ανταγωνισμού θέσαμε το δικαίωμα άρσης νόθευσης του ανταγωνισμού. Σήμερα υπάρχουν σε αυτή την υπηρεσία 10.000 οχήματα εγγεγραμμένα. Οι άδειες αυτές δίνονταν δωρεάν από το κράτος. Όμως, λόγω του περιορισμού που υπήρχε στις άδειες αυτές, πάρα πολλοί επιχειρηματίες που ασχολούνται με το επάγγελμα αυτό έχουν προχωρήσει στην αγορά της άδειας αυτής, από άλλους συνάδελφους τους και η άδεια αυτή κυμαινόταν από 3.000 μέχρι 5.000 λίρες. Τώρα με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, έχουμε εισάξει την πρόνοια, του δικαιώματος άρσης νόθευσης του ανταγωνισμού», συμπλήρωσε.

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι έκριναν ότι μετά από αρκετά χρόνια ίσως το ύψος αυτού του τέλους να μην είναι ούτε υπερβολικό όσον αφορά τους νέους επιχειρηματίες που θα μπουν στο επάγγελμα, αλλά την ίδια στιγμή να προστατεύσουν τους υφιστάμενους επιχειρηματίες για να έχουν ίσους όρους ανταγωνισμού.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αντωνίου είπε ότι είναι 1.500 ευρώ για κάθε έγκριση που θέλει κάθε αυτοκίνητο.

«Αυτό το ποσό θα καταβάλλεται στην αρμόδια αρχή για να εγγράψει το όχημα να δικαιούνται να ασκεί αυτή την υπηρεσία. Ενας ιδιοκτήτης «Ζ» θα μπορεί να πωλήσει μία άδεια σε κάποιο άλλο ενδιαφερόμενο με το ίδιο ακριβώς ποσό», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα