Επίσκεψη του Υπ. Άμυνας κ. Δ. Ηλιάδη σε φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ

20:05 6/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης επισκέφθηκε σήμερα την αμερικανική φρεγάτα USS Ramage που ναυλοχεί στο λιμάνι Λεμεσού. Τον Υπουργό Άμυνας υποδέχθηκαν ο Επιτετραμμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο κ. Andrew J. Schofer, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος William Woods και ο Κυβερνήτης Kyle J. Colton, ο οποίος

και τον ξενάγησε στο σκάφος.

Μετά την επίσκεψη ο Υπουργός Άμυνας απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ερώτηση: Πώς ήταν η επίσκεψη σας σήμερα στο πολεμικό πλοίο;

Απάντηση: Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση προς τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και βεβαίως ανταποκριθήκαμε με προθυμία.

Ήταν μια ενέργεια στο πλαίσιο των πολύ φιλικών σχέσεων συνεργασίας που υπάρχουν ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια μεγάλη χώρα, μια μεγάλη δύναμη και συμβάλλουν, και μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά, στη διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και ομαλότητας στην περιοχή μας, μια πολιτική η οποία αποτελεί μόνιμο στόχο της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε αυτή η επίσκεψη και το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φιλικό και ευχάριστο.

Ερώτηση: Θα μπορούσε κάποιος να συνδέσει αυτή την επίσκεψη με τα όσα γίνονται στην περιοχή μας το τελευταίο διάστημα, τις έρευνες για το φυσικό αέριο, τις απειλές της Τουρκίας, σήμερα οι εφημερίδες γράφουν ότι κάτω από την πλατφόρμα υπάρχει αμερικανικό υποβρύχιο…

Απάντηση: Η παρουσία των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή μας δείχνει το ενδιαφέρον για να διατηρηθούν συνθήκες ειρήνης, σταθερότητας και ομαλότητας και οι εξελίξεις να συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο όπως και πρέπει να γίνεται σε έναν ευνομούμενο κόσμο και όπως πρέπει να γίνεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ερώτηση: Τι πλοίο είναι;

Απάντηση: Είναι φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ερώτηση: Ο Υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει υλοποίηση των σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά το φυσικό αέριο και δεν θα δεχθεί να απεμπολήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή.

Απάντηση: Τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο και η Κύπρος ασκεί τα αυτονόητα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι των απειλών και των εντάσεων. Εμείς προχωρούμε με γνώμονα και προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και είναι γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, που η διεθνής κοινότητα και οι μεγάλες δυνάμεις σέβονται, αναγνωρίζουν και, πιστεύω, προστατεύουν την άσκηση των δικαιωμάτων μας.

Ερώτηση: Αμυντική διπλωματία σε δύσκολους καιρούς. Είναι σ’ αυτό το πλαίσιο η αυριανή σας επίσκεψη στο Παρίσι;

Απάντηση: Η επίσκεψη στο Παρίσι, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επίσης φιλικών σχέσεων συνεργασίας που υπάρχουν μεταξύ των δύο Υπουργείων. Έχουμε συνάψει εδώ και χρόνια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και στα θέματα αρμοδιότητ

Keywords
Τυχαία Θέματα